KADROVANJE

Strategije za privabljanje, angažiranje in zadrževanje talentov generacije Z

7.11.2023


Generacija Z prinaša nove perspektive, nove načine dela, inovativno razmišljanje in edinstvena pričakovanja glede delovnega mesta, zato je izjemno pomembno, da podjetja in kadrovske ekipe ustvarijo učinkovite strategije za privabljanje, sodelovanje in zadrževanje vrhunskih talentov generacije Z. Generacija Z se nanaša na rojene med letoma 1997 in 2012. Za razliko od prejšnjih generacij, generacija Z nikoli ni poznala sveta brez interneta, pametnih telefonov in družbenih medijev. So prvi pravi digitalni domorodci, ki so odraščali v času digitalne revolucije, kar je posledično močno vplivalo na njihove vrednote, preference in pričakovanja. Da bi izkoristili potencial generacije Z in ustvarili uspešno delovno okolje, morajo podjetja razumeti njihove potrebe in se jim prilagoditi.

Zagotovite jasne možnosti za razvoj kariere
 
Generacija Z ceni možnosti za razvoj kariere kot prednost, pri čemer je plača postavljena na veliko nižjo prioriteto. Pomen razvoja pred vsem drugim pomeni, da je generacija Z pripravljena ostati zvesta podjetjem dokler so na voljo karierni izzivi. Zato je za podjetja ključnega pomena, da stalno ponujajo možnosti za razvoj in učenje. Podjetja morajo talente generacije Z prepoznati kot naložbo. Podjetja, ki vlagajo v svoje zaposlene, bodo bolj verjetno imela zaposlene, ki bodo še naprej vlagali v podjetje – zlasti zaposleni generacije Z. 

Ustvarite vključujočo delovno kulturo

Ustvarjanje vključujoče delovne kulture je bistvenega pomena za ohranjanje in rast raznolike delovne ekipe, zlasti ko gre za privabljanje in ohranjanje vrhunskih talentov generacije Z. Generacija Z vidi raznolikost tudi v širšem kontekstu, pri čemer se večji poudarek namenja mešanici življenjskih izkušenj, identitet, mnenj in idej.

Izvajajte učinkovito upravljanje časa

Generacija Z je precej strožja glede svojega osebnega časa in se zaveda pomembnosti odmora in 'izklapljanja', kar je posledica odraščanja obkroženega s tehnologijo. Podjetja morajo zato biti zelo pozorna na upravljanje s časom in na to, kako le-to vpliva na njihove zaposlene. Obstajajo številne agilne metode, ki lahko pomagajo pri učinkovitem upravljanju časa. Pomembno je, da podjetja zagotovijo, da so urniki zaposlenih načrtovani vnaprej ter tako preprečijo delo preko polnega delovnega časa. Hibridni in prilagodljivi načini dela so lahko privlačni za talente generacije Z, saj jim omogočajo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ter posledično višje zadovoljstvo na delovnem mestu.

Naj bo dobro počutje na delovnem mestu prednostna naloga

Skrb za duševno zdravje je trenutno ena večjih prioritet za vodje kadrovskih služb, generacija Z pa je tista, ki pozorno spremlja kako se podjetja soočajo z vprašanji glede duševnega zdravja. Zato je ključnega pomena, da imajo podjetja vzpostavljen program dobrega počutja, še posebej, če želite privabiti in obdržati vrhunske talente generacije Z. S pozitivnimi pobudami pokažite, da vaše podjetje skrbi za dobro počutje in duševno zdravje vaših zaposlenih.

Investirajte v najnovejšo tehnologijo

Generacija Z nikoli ni poznala sveta brez tehnologije, zato ni čudno, da so bolj vešči uporabe najnovejše programske opreme in aplikacij. Ker so odraščali v obdobju najvišjega tehnološkega razvoja, so digitalni domorodci in dobro znajo komunicirati in učinkovito reševati težave, vendar pa se včasih lahko težko prilagajajo tradicionalnim načinom dela. Od svetovne pandemije dalje, delo ni več omejeno na eno lokacijo med 8. in 16. uro. Posledično generacija Z pričakuje, da imajo na voljo vsa orodja, ki jih potrebujejo za učinkovito opravljanje dela. Delodajalci bi morali zagotoviti, da imajo zaposleni generacije Z dostop do prenosnih računalnikov, programske opreme za sodelovanje in tehnologije v oblaku, kar jim omogoča, da lahko delajo kjer koli in kadar koli.

Razmislite o zahtevanih izkušnjah v oglasih za delovna mesta

Raziskave so pokazale, da je kar 53 % Gen Z zamenjalo podjetje v zadnjih dveh letih, kar med drugim nakazuje, da delodajalci ne izpolnjujejo potreb in zahtev mlajših zaposlenih. Čeprav je verjetneje, da si bodo poiskali drugo službo, če niso zadovoljni s svojo trenutno, pa pogosto niso najbolj samozavestni pri iskanju nove. Pri privabljanju talentov generacije Z morajo podjetja razmisliti o vsebini zaposlitvenih oglasov. Za karierne začetnike je lahko zastrašujoče, ko delodajalci zahtevajo najmanj tri leta delovnih izkušenj za delovna mesta na začetni ravni. Dajanje prednosti izkušnjam pred veščinami lahko vodi do tega, da delodajalci odvrnejo potencialne visokokakovostne kandidate generacije Z, saj ne morejo »odkljukati vseh polj«, ki jih zahteva zaposlitveni oglas.

Sveža energija, zagnanost, iskanje novih načinov dela in odločnost generacije Z da doseže več je dragocen vir za podjetja. Vzpostavite redno povratno informacijo o njihovem delu, saj ta generacija ceni stalno izboljševanje. Omogočite jim, da prispevajo s svojimi idejami in projekti ter jih spodbujajte k inovacijam. Vključite jih v odločitvene procese, omogočite jim priložnosti sodelovanja pri odločitvah, ki vplivajo na njihovo delovno okolje. To lahko vključuje sodelovanje pri izbiri projektov, izboljšavi procesov in razvoju novih produktov.

Pomembno pa je tudi razumeti, da ni vsak posameznik generacije Z enak, zato se lahko strategije razlikujejo glede na specifične potrebe in vrednote posameznikov. Zato je ključnega pomena, da z njimi vzpostavite odprto komunikacijo in prepoznate, kaj vsakega posameznika motivira in zanima.