INTERVJUJI

Monika Teran, SPAR

29.7.2022


Kadrovikom različnih slovenskih podjetij vsak mesec zastavimo nekaj vprašanj na temo kadrovanja.V mesecu septembru je nanje odgovorila gospa Monika Teran, vodja kadrovskega področja v podjetju SPAR.

Najtrši oreh kadrovanja je…ustvarjati uspešne ekipe, ki se imajo skupaj dobro – meni osebno je to največji navdih pri mojem delu na splošno. 

Najbolj me veseli, ko pri svojem delu… opazim ekipni uspeh, ki se ga veseli sleherni član ekipe. Hvaležna sem, da sem bila vedno v ekipah z odličnimi sodelavci in sodelavkami, s katerimi smo skupaj bodisi praznovali uspeh bodisi se kaj novega naučili, kadar nam ni uspelo. 

Prva beseda, ki mi pade na pamet, ko rečem kadrovanje je…poiščimo delo, kjer je posameznik lahko najboljša verzija sebe. 

Na svojem področju bi se želel/a naučiti še… kako vsakemu sodelavcu ali sodelavki zagotoviti kar se da vključujoče in smiselno delo.

Kadrovanje bo šlo v smer… iskanja smisla tudi za posameznika. Naučili se bomo še bolje prisluhniti posameznikom in poskrbeti, da bo njihovo delo izpopolnjujoče.

Literatura s področja kadrovanja, ki bi jo priporočil/a tudi drugim je… literatura s področja človeških odnosov nasploh. Kdor želi nadgraditi znanje na tem področju predlagam tudi, da se vključi v interaktivne programe in da predvsem razvija sebe. Iz lastnih izkušenj lahko priporočim dolgotrajnejše delavnice za učenje veščin coachinga in program transakcijske analize (s pripadajočo literaturo), delo na sebi odpira oči. 

Najboljša poteza v kadrovanju, ki se je spomnim, je…da vedno najprej vzpostavimo sproščeno okolje in smo kar smo, brez pretvarjanja in pretiravanja. Še posebej se mi zdi to koristno, kadar spoznavamo nove kandidate za zaposlitev. Avtentični pogovori so praviloma najboljši recept za obojestransko zadovoljstvo. 

Kadrovski trendi, ki me najbolj navdušujejo so… da kandidati vedno bolj iščejo delo, ki podpira njihove vrednote, v zadnjem času je to vse bolj delo, kjer delodajalec spoštuje trajnostne smernice poslovnega razvoja in skrbi za varovanje okolja.

Do zadovoljstva in zavzetosti zaposlenih pripelje…stalno vključevanje in skrb za dobro počutje naših zaposlenih. Opolnomočimo sodelavce na vseh nivojih, zaupajmo si in se spoštujmo, skrbimo drug za drugega in rezultati zagotovo ne bodo izostali.

Najučinkovitejši način za reševanje konfliktov med zaposlenimi in njihovimi nadrejenimi je…prisluhniti obema stranema in jim pomagati razumeti, da sedijo na istem čolnu.

Pri selekcijskih razgovorih je najpomembnejše vprašanje… jasnih in iskrenih pričakovanj vseh strank v razgovorih, predvsem tistih, ki so pomembna za dobro delo in počutje v organizaciji.