INTERVJUJI

Matjaž Butara, Big Bang

29.7.2022


Kadrovikom različnih slovenskih podjetij vsak mesec zastavimo nekaj vprašanj na temo kadrovanja.V mesecu avgustu je nanje odgovoril gospod Matjaž Butara, vodja kadrovskega področja v podjetju Big Bang.

Najtrši oreh kadrovanja je…upravljanje potenciala ekip.

Najbolj me veseli, ko pri svojem delu… vidim, da so člani ekipe boljši od mene.

Prva beseda, ki mi pade na pamet, ko rečem kadrovanje je…tehnični izraz, ki nima nobenih čustev, igrivosti.... govorimo o članih naših ekip, ki so vsi različni, vsi s svojimi sanjami, zmožnostmi in vlogami. Sam se temu izrazu izogibam. 

Na svojem področju bi se želel/a naučiti še… veliko. In ravno tega se veselim 😊.

Kadrovanje bo šlo v smer… močnejše vloge kot poslovne funkcije v podjetju (odmik od podporne) saj mora redno upravljati z višanjem ustvarjene dodane vrednosti članov ekip.

Literatura s področja kadrovanja, ki bi jo priporočil/a tudi drugim je… internet in naročnina na poslovne medije kot je HBR, saj ni samo ena dogma, trend,...poleg literature pa sta osebni stik in izmenjava praks še vedno najbolj pomembna. 

Najboljša poteza v kadrovanju, ki se je spomnim, je…da smo združili ekipo kadrov in marketinga v ekipo Upravljanje potenciala, ki povezuje potencial zaposlenih in potencial trga.

Kadrovski trendi, ki me najbolj navdušujejo so… brezpapirno poslovanje, digitalizacija, pulz, eNPS, igrifikacija pri izobraževanjih... veliko jih je. Osnove pa ostajajo že dolgo enake in zaznavam nevaren trend, da podjetja želijo slediti trendom, osnove pa niso urejene. 

Do zadovoljstva in zavzetosti zaposlenih pripelje…jasna definicija skupnega uspeha in vloga posameznika na poti do tega uspeha.

Najučinkovitejši način za reševanje konfliktov med zaposlenimi in njihovimi nadrejenimi je…pogovor.

Pri selekcijskih razgovorih je najpomembnejše vprašanje… tisto pri katerem zaznaš strast kandidata za delo v ekipi. Ni pa enega samega vprašanja.