INTERVJUJI

Jasmina Alić, Sapphir d.o.o.

7.12.2023


Kadrovikom različnih slovenskih podjetij vsak mesec zastavimo nekaj vprašanj na temo kadrovanja. V mesecu decembru je nanje odgovorila Jasmina Alić, Vodja kadrovske službe v podjetju Sapphir d.o.o.

Najtrši oreh kadrovanja je… dobiti sredstva za HR aktivosti..da smo za kulturo podjetja odgovorni vsi zaposleni vključno z vodstvom in da se kadrovska služba preveč ukvarja z administracijo in premalo s strateškim vodenjem in kadrovanjem.
 
Najbolj me veseli, ko pri svojem delu…obveščam kandidate, da so izbrani za delovno mesto in da včasih ponudim možnost tudi tistim, ki jo načeloma nebi dobili.
 
Prva beseda, ki mi pade na pamet, ko rečem kadrovanje je... so zaposleni, vodstvo in kadrovniki. 
 
Na svojem področju bi si želel/a naučiti še... da postanem končno licencirani mediator in najdem čas, da opravim izpit za mediatorja. Poleg tega bi si želela, da velike organizacije vpeljejo dodatne funkcije kot so mediator, korporativni terapevt in podobno. 
 
Kadrovanje bo šlo v smer...da se bodo poleg coachinga upeljevale tudi druge metode izobraževanja in sodelovanja z zaposlenimi (npr. transakcijske analize, kultura čuječnosti, vpeljava srčnega vodenja ljudi, delovne terapije ipd) v kombinaciji z IT programi. 
 
Literatura s področja kadrovanja, ki bi jo priporočil/a tudi drugim je... (za kadrovnike: podedovane družinske travme, The Talent Delusion, The fearless organization: Creating Psychological Safety in the Workplace, Victory Through Organization, Milena Pervanje: 7 stebrov kadrovanja…) 
 
Najboljša poteza v kadrovanju, ki se je spomnim, je… da sem zaposlila ljudi zaradi osebnostnih lastnosti in ne zaradi delovnih izkušenj (hire by attitude, train for skills).  
 
Kadrovski trendi, ki me najbolj navdušujejo so… so dobri ampak ne pomenijo nič, če pri osnovah nismo postavili dobrih temeljev. In to je premišljen izbor vodilnega kadra, ker vemo, da ljudje ostajajo in zapuščajo delovna mesta zaradi zadovoljstva /nezadovoljstva z nadrejenim in (pre) pogosto zaradi nizke plače. 
 
Do zadovoljstva in zavzetosti zaposlenih pripelje…pošteno in konkurenčno plačilo, prepoznavanje truda in zavzetosti zaposlenih, možnost napredovanja, dobro vodenje in iskrenost v odnosih ter skrb za zaposlene.
 
Najučinkovitejši način za reševanje konfliktov med zaposlenimi in njihovimi nadrejenimi je… v tem, da se konflikt prepozna v zgodnji fazi, da se k njemu pristopi strokovno in da sam konflikt ne pomeni da je ena / druga stran slaba ter se konstruktivno poiščejo alternativne možnost. Na žalost se konflikti pri nas rešujejo z odhodom dobrih zaposlenih, po katerih ostane še nekaj vpletenih, ki jih je situacija navdihnila v negativno ali pozitivno smer. Način kako rešujemo konflikte poda našim zaposlenim zgled in oblikuje kulturo podjetja. 
 
Pri selekcijskih razgovorih je najpomembnejše vprašanje…da kadrovnik odkrije osebnostno vrlino kandidata, ki bi dodatno prispevala k uspešnosti zasedbe delovnega mesta. Razgovor je zato, da se kandidata spozna in ne zato, da vodje ali kadrovniki predstavljajo 😊. Da bi lahko prepoznali talent in vrednost v ljudeh je pomembno za vsakega kadrovnika, da se prvo sooči s svojimi “demoni” in prepričanji.