BLAGOVNA ZNAMKA DELODAJALCA

Preference strokovnjakov v zadnjih letih

8.5.2023


Styria Digital Marketplaces, d. o. o. že vrsto let išče ugledne delodajalce preko obsežne spletne raziskave na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com v sodelovanju z vodilnim evropskim podjetjem na tem področju, Universum Global. V okviru te raziskave sodelujejo kandidati na trgu dela, ki ocenjujejo ugled slovenskih delodajalcev ter pojasnjujejo, kaj jih motivira na karierni poti in kaj pričakujejo od delodajalca.

Pa si poglejmo analizo primerjav zadnjih treh let in spreminjanje preferenc strokovnjakov:

Akademski strokovnjaki so v zadnjih letih imeli različne preference, ki pa se spreminjajo. V letu 2021 so kandidati na prva mesta postavili spoštovanje ljudi, strokovno izobraževanje in razvoj, prijazno delovno okolje, varnost zaposlitve ter konkurenčno osnovno plačo. Čeprav so te preference ostale na prvih mestih tudi v letu 2022, pa so se druge nekoliko premaknile. Kaj pa v letu 2023? Prvo mesto je zopet zasedlo spoštovanje ljudi.

Različna področja študijev imajo različne preference pri akademskih strokovnjakih. Podjetništvo naprimer ceni spoštovanje ljudi, konkurenčno plačo in varnost zaposlitve. V informacijski tehnologiji so na prvih treh mestih pomembna konkurenčna plača, fleksibilnost in strokovno izobraževanje. Inženirstvo ceni konkurenčno plačo, spoštovanje ljudi in varnost zaposlitve, medtem ko naravoslovje postavlja na prvo mesto spoštovanje ljudi, strokovno izobraževanje in konkurenčno plačo.

Poleg tega smo odkrili zanimive informacije o komunikacijskih navadah akademskih strokovnjakov. Večina jih raje uporablja digitalne komunikacijske kanale, medtem ko se osebnega stika poslužuje le 38% strokovnjakov. Kar 22% jih še vedno prisega na tiskane medije. Najbolj priljubljeni komunikacijski kanali med kandidati so družbena omrežja, spletni portali za zaposlovanje, novičarski mediji, spletna stran podjetja za kariero in spletna mesta za poklicno usmerjanje. Med najpogosteje uporabljenimi spletnimi platformami pa je na prvem mestu MojeDelo.com, sledi LinkedIn, spletne strani podjetij za kariero, Facebook in korporativne spletne strani.

Morda se sprašujete, kakšna je prava pot do uspeha - kako lahko dosežete svoje cilje in presežete svoje meje? Odgovor seveda ni enak za vsako podjetje, saj je odvisen od specifične dejavnosti ter kadrov, ki jih iščete. Če želite najti odgovore na svoja vprašanja, vam lahko pomaga naša raziskava.

S tem poročilom boste pridobili vpogled v najboljše prakse ter strategije uspešnih podjetij. Na ta način boste lahko razvili svoje sposobnosti in dosegli zastavljene cilje s pomočjo najnovejših ugotovitev in analiz. Naročite si to poročilo in pričnite svojo pot do uspeha ter zadovoljstva. Prepričani smo, da vam bo odprtje vrat do večjega uspeha omogočilo doseči vaše cilje.