E-IZOBRAŽEVANJE

Zakaj je izobraževanje pomemben del kadrovskega področja

30.5.2022


Glede na število različnih področij, na katera se morajo kadrovski oddelki osredotočiti, bi jim morda pogledali skozi prste, da izobraževanju in razvoju zaposlenih ne posvečajo dovolj pozornosti. A prednosti izobraževanja in razvoja zaposlenih so tako pomembne in vplivajo na delo, da bi moralo vsako podjetje ponuditi zaposlenim priložnosti za izobraževanje in razvoj.

Izobraževanje zaposlenih poveča možnost, da zaposleni ostanejo v podjetju, saj imajo priložnosti za izobraževanje in razvoj velik vpliv na stopnjo zadrževanja zaposlenih v podjetju. Več raziskav je že potrdilo, da bi mnogo zaposlenih v podjetju ostalo dlje, če bi podjetje vlagalo v njihov poklicni razvoj. Poleg tega izboljšanje stopnje zadrževanja zaposlenih podjetjem pomaga prihraniti denar. Čeprav se zdi, da je izobraževanje zaposlenih zelo drago in povzroča velike stroške podjetju, stane v povprečju zaposlitev novega zaposlenega petkrat več kot obdržati obstoječega uslužbenca.


Usposabljanje vaših zaposlenih izboljša produktivnost


Ponujanje priložnosti za izobraževanje in razvoj zaposlenim lahko neposredno vpliva na rezultat vašega podjetja, saj so usposobljeni zaposleni veliko bolj produktivni od tistih, ki se ne izobražujejo. To povečanje produktivnosti izhaja iz dejstva, da zaposleni vedno prejmejo veščine in znanja, ki jih potrebujejo za uporabo najboljših praks. 


Izobraževanje in razvoj je postalo običajno pričakovanje zaposlenih


Gallupova raziskava o globalni zavzetosti (Gallup, 2017) je pokazala, da današnja delovna sila pričakuje priložnosti za izobraževanje in razvoj ter to priložnost celo dojema kot standard. Študija je pokazala, da 87 % milenijcev poroča, da so priložnosti za izobraževanje in razvoj zelo vpliven dejavnik pri odločanju, ali bodo sprejeli novo službo. Ker naj bi milenijci do leta 2025 predstavljali 50 % delovne sile, je ključnega pomena, da podjetja poskrbijo za nove zaposlene z zagotavljanjem priložnosti za izobraževanje in razvoj.


Zmanjšano tveganje na delovnem mestu


Če zaposleni niso usposobljeni za uporabo opreme, se lahko poveča tudi število nesreč na delovnem mestu. Kadrovske službe morajo ustvariti jasen in celovit program izobraževanja in usposabljanja, da bo zaposleni razumeli, kako ostati varni na delovnem mestu.


Izboljšano zadovoljstvo pri delu


Zaposleni, ki imajo priložnost, da se izobražujejo na delovnem mestu, poročajo o veliko višjih stopnjah zadovoljstva pri delu kot tisti, ki teh priložnosti nimajo. Izobraževalni programi zaposlenim omogočajo, da se naučijo znanj in veščin, ki jih potrebujejo za uspeh na svojem položaju. To lahko pomaga ustvariti bolj pozitivno delovno kulturo in dvigniti moralo zaposlenih. Poleg tega so z znanjem opremljeni zaposleni pri delu bolj samozavestni, delajo manj napak in so tudi bolj motivirani. Izobraževanje je za zaposlene lahko tudi nagrada za dobro opravljeno delo. Nagrajeni zaposleni pa so pri svojem delu tudi bolj uspešni.


Izboljšani odnosi s strankami


Ko so vaši zaposleni usposobljeni za delo, so tudi bolje opremljeni za interakcijo s strankami. Z izobraževanji na področju komunikacije in drugih mehkih veščin lahko vašim strankam zagotovite vrhunsko storitev, saj bodo vaši zaposleni usposobljeni ustrezno odgovoriti na vsa vprašanja strank. Ker izobraževanje in razvoj vodita do večjega zadovoljstva pri delu, bodo tudi vaše stranke imele koristi od pozitivne interakcije z vašimi zaposlenimi. 

Čeprav je v velikem številu kadrovskih služb pomanjkanje zaposlenih, ki bi se lahko posvečali zgolj izobraževanju zaposlenih, si lahko podjetja v zadnjem času uspešno pomagajo z uporabo portalov za e-izobraževanje. Ta vrsta izobraževanja zaposlenih prihrani času in denar, hkrati pa ima velik pozitiven učinek na zaposlene in podjetje.

Si želite, da bi v vašem podjetju zaposlenim omogočili učenje na enostaven, učinkovit in zanimiv način? 

Vabimo vas, da preizkusite naš novi izobraževalni portal Akademija Mojedelo.com, v katerem boste: 

  • imeli vse izobraževalne vsebine na enem mestu
  • do njih boste dostopali enostavno in hitro,
  • kombinirali številne, že posnete vsebine z lastnim, sebi prilagojenim izobraževanjem, 
  • naredili preverjanje pridobljenega znanja glede na različne naloge v podjetju.

Bi želeli preizkusiti portal? 

Rezervirajte si termin za demo predstavitev ali nam za urejanje dostopa pošljite e-mail na akademija@mojedelo.com.

Več o Akademiji MojeDelo.com