E-IZOBRAŽEVANJE

Vloga e-učenja v digitalni preobrazbi

9.8.2023


Razvoj kadrov ima možnost veliko večjega vpliva na naše organizacije kot kadarkoli prej. Pri digitalni preobrazbi gre za izdelke in storitve, stične točke s strankami in odločanje na podlagi podatkov. Očitno bo za ta premik potrebno več kot le ekipa razvoja kadra v vaši organizaciji. Kljub temu imata učenje in razvoj pomembno vlogo pri uspehu katerekoli digitalne preobrazbe.

Številni zaposleni se bojijo sprememb, ki jim jih bo digitalna preobrazba prinesla. Strahovi glede morebitnih odpuščanj, nezmožnosti izpolnitve pričakovanj, ker jim primanjkuje potrebnih digitalnih zmogljivosti, lahko privedejo do pomanjkanja sodelovanja ali še huje, odpora do digitalne preobrazbe. Preprosta "zmaga" je zagotoviti uporabo e-učenja za pomoč pri reševanju teh strahov z ustvarjanjem tečajev e-učenja, ki pojasnjujejo vašo strategijo digitalne preobrazbe, cilje, ki jih pričakujete, ter kakšen vpliv bo imelo na vaše zaposlene.

Ko boste digitalno preoblikovali svojo organizacijo, boste nedvomno potrebovali ljudi z različnimi veščinami, vključno z novimi digitalnimi veščinami. Današnja t.i. »odpovedna generacija« izpostavlja problem, s katerim se sooča večina sektorjev - veliko povpraševanje po zaposlenih z vrstami digitalnih in tehničnih veščin, ki jih morda potrebujete. Čeprav bo v podjetje nedvomno potrebno zaposliti nove ljudi, je malo verjetno, da boste svoje veščine premostili preprosto z novimi kadri. Prav tako boste morali razviti zahtevane digitalne veščine obstoječih zaposlenih. E-učenje je idealno za usposabljanje osebja v številnih temah digitalnih veščin, saj zagotavlja dodatne prednosti povečanja zaupanja vaših zaposlenih, hkrati pa razbija notranji odpor do pobud za digitalno preobrazbo.

Ta proaktivni pristop k "izpopolnjevanju" vaših zaposlenih pomeni, da boste lažje prepoznali manjkajoče veščine in zaposlili novo osebje, hkrati pa obdržali svoje trenutne zaposlene. Vključevanje e-učenja na začetku kateregakoli programa digitalne preobrazbe bo dalo najboljšo priložnost za popolno vključitev učne miselnosti v celotno podjetje, kar bo močno povečalo prihodnjo angažiranost za druge pobude e-učenja.

Na podlagi zgornje točke je prav tako ključnega pomena, da naredite tečaje e-učenja privlačne in interaktivne. Današnji tečaji e-učenja so lahko veliko bolj privlačni kot tradicionalno usposabljanje v učilnici. Tečaji usposabljanja, ki so dolgočasni ali se ne ukvarjajo z učenci, bodo škodili programu digitalne preobrazbe in z današnjo tehnologijo e-učenja je le malo izgovorov, da tečaji e-učenja ne bi bili zelo ,zanimivi za uporabnike.

Prilagajanje vaših e-učnih sporočil in usposabljanja bo pomembno prispevalo k uspehu vaših tečajev e-učenja za digitalno preobrazbo. Današnja sodobna orodja LMS olajšajo zagotavljanje prilagojenega in personaliziranega usposabljanja.

Pomembno si je zapomniti, da digitalna preobrazba ni cilj sama po sebi. Tehnologije se nenehno spreminjajo in izboljšujejo, kar pomeni, da bo tudi usposabljanje postalo ključna sestavina digitalno preoblikovanega poslovanja. Redno sodelovanje z vašimi učenci vam bo pomagalo vgraditi močnejšo učno kulturo v podjetje in v veliki meri prispevalo k rasti in dopolnjevanju različnih veščin posameznika.

Prav tako boste želeli izkoristiti učno analitiko, ki je del številnih današnjih boljših orodij LMS. Z analizo teh podatkov za trende in vzorce lahko organizacije nenehno izpopolnjujejo svoje programe, da izboljšajo sodelovanje posameznikov, povečajo stopnje dokončanja in učinkovitejše poučevanje vsebine. Poleg tega se lahko podatki platforme LMS uporabijo za analizo učinkovitosti posameznih tečajev na podlagi udeležbe in drugih meritev uspeha za prepoznavanje priložnosti za izboljšave.

Glavni trend, ki ga opažamo, je potreba po sprejemanju sodelovalnega ali socialnega učenja. Vključevanje funkcionalnosti, ki zagotavlja tako formalno kot priložnostno učenje znotraj iste platforme, pomaga zagotoviti, da povečate angažiranost učencev. To temeljno načelo poganja novo generacijo orodij za socialno učenje, ki uporabnikom organizacije omogočajo komunikacijo in skupno rabo virov za izboljšanje njihovega razumevanja učne vsebine.


KAJ SE ZGODI POTEM?

Dogaja se digitalna transformacija, ki naša osebna in delovna življenja temeljito spreminja. Razvoj kadrov ima resnično priložnost za ustvarjanje pristne vrednosti. Od pandemije se proračuni za e-učenje povečujejo, učenje in razvoj pa ima čedalje večjo podporo vodstvenih delavcev. To daje vodjem razvoja kadrov resnično priložnost, da izvajajo številne digitalne spremembe, ki jih potrebujejo današnje organizacije.

Povsod okoli nas se način delovanja zaposlenih nenehno spreminja. Najbolj očitna med temi spremembami je današnja kultura »dela od doma« in dejstvo, da so zaposleni geografsko razpršeni in vse hitreje prehajajo med vlogami in organizacijami. Ekipe za učenje in razvoj so pod pritiskom, da vključijo večje število oddaljenega osebja, pogosto na daljavo, in zagotovijo, da postanejo kompetentni in zavzeti zaposleni čim hitreje in brezhibno.

Zaposleni vse bolj pričakujejo, da jim bodo delodajalci dali priložnost, da se naučijo veščin, ki jih potrebujejo za pomoč pri opravljanju svojih vlog. Pričakujejo avtonomijo pri obvladovanju svojih vlog, kar ponazarja agilnost, ki se pričakuje od njihovih vodij in višjih vodstvenih delavcev. Razvoj talentov je ključnega pomena za privabljanje in ohranjanje odličnega osebja ter posledično za izboljšanje poslovne uspešnosti. Učenci in delodajalci se obračajo na razvoj kadrov, da bi si zagotovili rešitve za te izzive.

Rešitve pa ne bomo našli zgolj v tradicionalnih učnih metodah, razvitih za pred-digitalno gospodarstvo. Čas je, da vodje razvoja kadrov pogledajo orodja LMS, ki so jim na voljo, da bi pomagali uresničiti ta preobrazbeni  načrt.

 
ENOSTAVNA REŠITEV – SODOBEN LMS

Sodoben LMS naj bi služil potrebam delavca in vodje. To na primer pomeni uvedbo LMS, ki podpira samostojne učence z vsebino, ki je neposredno pomembna za njihov poklicni in osebni razvoj in dostopna kadarkoli na katerikoli naprav. Za vodje pa LMS pomeni rešitev, ki jim omogoča neposreden razvoj in ustvarjanje vsebine, ki podpira njihove ekipe in jim daje uporabne napotke. V praksi to pomeni:


- Orodja za ustvarjanje tečajev in vsebin, ki so enostavna za uporabo, da strokovnjakom v vašem podjetju omogočite hiter razvoj.

- Orodja za uskladitev poslovnih ciljev, učnih tečajev in upravljanja uspešnosti posameznika.

- Zmogljivo orodje za analitiko in poročanje, ki omogoča natančen vpogled.

- Sprejetje uporabe teh orodij bo vaši organizaciji omogočilo, da se uspešno spopade s številnimi trenutnimi izzivi, s katerimi se sooča danes, in jih reši.

Uvedba e-učenja bi morala biti osrednja tema katerekoli pobude za digitalno preobrazbo, ki jo nameravate izvesti. Pomagala bo ohraniti navdušenje in angažiranost vaše ekipe, s pravo rešitvijo in učinkovitim LMS-om pa bo zagotovila, da se raven spretnosti v vaši organizaciji nenehno izboljšuje.

Bi želeli preizkusiti LMS portal in narediti korak več k digitalni preobrazbi?

Rezervirajte si termin za demo predstavitev na akademija@mojedelo.com.