BLAGOVNA ZNAMKA DELODAJALCA

Odločitve, sprejete na podlagi podatkov

20.5.2021


Odločitve, sprejete na podlagi podatkov

Da bi dosegli vaše strateške cilje, je za gradnjo znamke delodajalca potreben podatkovno usmerjen pristop. Če vaša znamka delodajalca ni dovolj močna ali ni pravilno predstavljena na ustreznih komunikacijskih kanalih, boste svoje cilje težko dosegli, vaša znamka pa ne bo pravilno percepirana. Zato morate svoje odločitve, kaj, kako in kje komunicirati, da vaše sporočilo doseže potencialne kandidate, podpreti s pravimi podatki. 

Razumevanje eksterne in interne percepcije vaše znamke delodajalca je ključnega pomena. Raziskati pa morate tudi, kje in kako potencialni kandidati pridobivajo informacije o delodajalcih. Vse potrebne podatke lahko dobite z različnimi ocenjevalnimi raziskavami, raziskave z velikimi vzorci anketiranih pa vam v večini omogočajo tudi analizo percepcije v primerjavi z vašimi glavnimi konkurenti. 

Kako vas percepirajo potencialni kandidati?

Če želite izboljšati svoj ugled, morate najprej dobro spoznati potencialne kandidate in trenutno percepcijo vaše znamke delodajalca. A veste, kako vas kot delodajalca ocenjujejo kandidati na trgu dela, kakšne so vaše prednosti primerjavi s konkurenco in kaj motivira vaše potencialne kandidate? 

Da bi podjetja dobila vpogled v to, česa si želijo potencialni kandidati, kako je percepirano njihovo podjetje, kako so percepirana konkurenčna podjetja in kateri kanali so primerni za oglaševanje, da bi dosegli svojo ciljno skupino, se poslužujejo podatkov iz različnih raziskav na trgu dela. 

Ena od tovrstnih raziskav na slovenskem trgu dela je Ugled delodajalca, ki jo MojeDelo.com izvaja že od leta 2007.


RAZIŠČITE KAJ PRIČAKUJEJO IN ČESA SI ŽELIJO POTENCIALNI KANDIDATI

Spoznajte potencialne kandidate in odkrijte, kakšne so njihove želje, pričakovanja. Pridobite podroben vpogled v to, česa si želijo potencialni kandidati na svoji karierni poti in kaj pričakujejo od delodajalca. 

ODKRIJTE KAKŠNO MNENJE IMAJO KANDIDATI O VAŠEM PODJETJU

Preverite, kako vas potencialni kandidati percepirajo kot delodajalca ter ali se njihova percepcija ujema z njihovimi željami in pričakovanji. 

Izbor dejavnikov, ki vplivajo na ugled delodajalca in znamko delodajalca. 
Vir: raziskava Ugled delodajalca, MojeDelo.com & Universum


ZAPOSLITVENI LIJAK

Odkrijte, kako privlačni ste za potencialne kandidate in na kateri točki v zaposlitvenem procesu izgubljate kandidate - vas sploh ne poznajo ali si samo ne želijo zaposlitve v vašem podjetju? 

Zaposlitveni lijak prikazuje vaše prednosti in izzive v zaposlitvenem procesu: ali vas potencialni kandidati poznajo kot delodajalca, kako ste se uvrstili kot potencialni ali ugledni delodajalec ter kako uspešni ste pri prepričevanju kandidatov, naj se prijavijo na razpisano delovno mesto v vašem podjetju. 

Z uporabo zaposlitvenega lijaka lahko odkrijete, katerim aktivnostim se morate bolj posvečati oziroma jih morate prilagoditi, da boste bolj učinkoviti in ciljno usmerjeni pri gradnji vaše znamke delodajalca.
Vir: raziskava Ugled delodajalca, MojeDelo.com & Universum


ODKRIJTE V ČEM SE RAZLIKUJETE OD KONKURENCE IN KDO VAM KRADE KADER

Se zavedate, katera podjetja vam kradejo kader? Raziščite svojo konkurenco in odkrijte, kad počnejo bolje od vas. Analizirajte ugled svoje znamke delodajalca v primerjavi s njimi, preverite na katerem področju ste močnejši in kakšne so vaše priložnosti za v prihodnje. 

IZPOSTAVITE SVOJE PREDNOSTI

Na podlagi želj in pričakovanj kandidatov ter primerjave s konkurenco najdite presek resničnih, privlačnih in kredibilnih dejavnikov, ki jih boste predstavili potencialnim kandidatom in tako gradili ter vzdrževali uspešnost blagovne znamke delodajalca. 

Torej, kaj je tisto, kar vas predstavlja kot privlačnega delodajalca, kaj lahko dejansko ponudite kandidatom in kaj je tisto, zaradi česa bo vaša ponudba unikatna, drugačna od konkurence?

Priprava zaposlitvene ponudbe, ki bo pritegnila potencialne kandidate.
Vir: raziskava Ugled delodajalca, MojeDelo.com & Universum


KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA

Preverite, kako potencialni kandidati pridobivajo informacije o delodajalcih in raziščite, kateri komunikacijski kanali so najbolj učinkoviti za promocijo vaše znamke delodajalca.  Raziščite tudi dogajanje v digitalnem svetu in načine, kako lahko izkoristite socialna omrežja pri komunikaciji s kandidati ter na podlagi tega zastavite vaš oglaševalski proračunom.