INTERVJUJI

Nataša Pirc Kovačič, Nomago

17.6.2022


Kadrovikom različnih slovenskih podjetij vsak mesec zastavimo nekaj vprašanj na temo kadrovanja.V mesecu juliju je nanje odgovorila gospa Nataša Pirc Kovačič, vodja kadrovskega področja v podjetju Nomago.

Najtrši oreh kadrovanja je…v trenutno praznem slovenskem kadrovskem bazenu, pridobiti dodatne kadre.

Najbolj me veseli, ko pri svojem delu… opolnomočim zaposlene, da razvijejo svoje potenciale, da lažje dosegajo osebne cilje in cilje podjetja.

Prva beseda, ki mi pade na pamet, ko rečem kadrovanje je…s katerimi inovativnimi prijemi privabiti nove kandidate za zaposlitev.

Na svojem področju bi se želel/a naučiti še… samozaščite pri delu v zelo stresnih dogodkih.

Kadrovanje bo šlo v smer… motiviranja zaposlenih za podaljševanje delovne dobe in prilagajanja delovnih okolij spremenjenim razmeram na trgu dela, ki bodo poskrbela za ohranjanje dolgoročne aktivnosti in zdravja zaposlenih.

Literatura s področja kadrovanja, ki bi jo priporočil/a tudi drugim je… The Five Dysfunctions of a Team, Patrick Lencioni. Model, ki je predstavljen v knjigi sem že večkrat preizkusila v izobraževalnih delavnicah in res deluje. 

Najboljša poteza v kadrovanju, ki se je spomnim, je…vzstrajnost, ko večina odneha.

Kadrovski trendi, ki me najbolj navdušujejo so… izredni razvoj digitalizacije na tem področju, hibridni način dela, ki se izkazuje v povečani učinkovitosti zaposlenih tako na delovnem kot na osebnem nivoju.

Do zadovoljstva in zavzetosti zaposlenih pripelje…da so zaposleni slišani in velika stopnja zaupanja.

Najučinkovitejši način za reševanje konfliktov med zaposlenimi in njihovimi nadrejenimi je…upoštevanje argumentov obeh strani, pomoč pri razreševanju konflikta in vztrajanje, da se konflikt reši. »Nikoli ne pusti konflikte pri miru, ker se ti bodo vrnili  krat dve.«

Pri selekcijskih razgovorih je najpomembnejše vprašanje… kandidate vprašam »Katere so vaše osebnostne lastnosti, ki bi jih radi dodatno razvili, ker smatrate, da bi z njihovim razvojem bistveno bolje izvajali delovne naloge, ki so vam zaupane?'« Neverjetno koliko dodatnih informacij dobim iz odgovorov, ki mi jih podajo kandidati na to vprašanje.