INTERVJUJI

Nataša Čepek, PKK d.o.o.

6.3.2024


Zavedamo se, da je nenehno izobraževanje zaposlenih ključnega pomena. Podjetja, ki uspešno vlagajo v izobraževanje in razvoj svojih zaposlenih, pogosto ugotavljajo, da so bolje opremljena za soočanje s hitrimi spremembami na trgu. Akademija se je izkazala kot dragoceno orodje za številna podjetja, ki želijo optimizirati svoje izobraževalne poti. Da bi bolje razumeli, kako se Akademija prilagaja potrebam sodobnih podjetij, smo se odločili pogovoriti z Natašo Čepek iz podjetja PKK d.o.o.. Pogovor nam bo ponudil vpogled v prakse, izzive in priložnosti, ki jih prinaša uporaba Akademije MojdeDelo.com za oblikovanje in implementacijo izobraževalnih poti za zaposlene. V nadaljevanju intervjuja bomo raziskali, kako so se kot organizacija odzvali na izobraževalno platformo, kako so jo vključili v svoj vsakdan in kakšne koristi so že opazili.

1. Kako bi opisali svojo izkušnjo z Akademijo? S kakšnimi izzivi ste se soočali pri prehodu na sistem Akademije in kako ste jih premagali?

Naša skupna pot se je začela v začetku preteklega leta. Na prehodu v sistem smo se soočali predvsem z izzivom kako implementirati večjo količino naših lastnih, v PPT, že ustvarjenih vsebin v platformo Akademije. Ob začetni spodbudi in pomoči Urške smo dobili znanje in ideje kako se lotiti dela in potem je steklo.

2. Kako ste se organizirali, ko ste začeli ustvarjati izobraževalne poti za vaše zaposlene znotraj Akademije? Kakšne korake ste sprejeli?

Glede na to, da smo imeli kar nekaj lastnih vsebin, ki smo jih želeli prenesti na Akademijo smo se dela lotili timsko. Organizirali smo dve enodnevni delavnici, ki smo jih namenili izključno pripravi novih izobraževalnih poti na Akademiji. 

3. Kakšne izzive ste srečali pri ustvarjanju lastnih vsebin / izobraževalnih poti in kako ste jih premagali?

Najprej je bil seveda izziv, da se je vsak zaposlen naučil uporabljati orodje Akademije oz. se je naučil ustvarjati novo vsebino. Začetni strah je bil popolnoma odveč, saj je ustvarjenje vsebin izredno enostavno in vsi zaposleni so hitro osvojili zahtevana znanja. Osnove nam je pokazala Urška, potem smo sami raziskovali in izobraževalne poti prilagajali oz. kreirali po lastnih potrebah, željah.

4. Kako ste se kot ekipa prilagodili na uporabo Akademije? Kaj vam je bilo v pomoč pri lažji integraciji sistema v vašo vsakodnevno rutino?

Najprej skupinski sestanek kjer smo določili splošna pravila igre – vnos novega uporabnika, dodeljevanje izobraževanj itd. Integracija je stekla gladko, brez posebnosti.

5. Kje vidite največje prednosti Akademije?

Predvsem, da je vse na enem mestu, da imamo sledljivost kdo je odprl izobraževanje, kdo ga je zaključil, kdaj… Seveda pa je tudi velika prednost da platforma vsebuje različne funkcije – video, sliko, tekst, test… vse te kombinacije uporabniku pričarajo vrhunsko izkušnjo, poleg tega pa so vsem uporabnikom na voljo, poleg naših lastnih, tudi vse ostale vsebine, ki se redno povečujejo. To je za naše uporabnike vsekakor velika dodana vrednost.

6. Kako ste z Akademijo izboljšali proces in uvajanja novih zaposlenih?

Proces smo izboljšali predvsem s sledljivostjo, da res vsak pred začetkom dela pregleda določene vsebine in opravi teste ob koncu izobraževanj.

7. Kakšen nasvet bi dali drugim podjetjem, ki razmišljajo o integraciji Akademije?

Nasvet, za druga podjetja, ki razmišljajo o integraciji Akademije, je, da naj se ne bojijo začeti z novimi izzivi. Vsaka sprememba zahteva prilagoditev in nekaj več vloženega dela na začetku. Po začetnem obdobju pa sledi zadovoljstvo, saj pridobiš orodje, ki je definitivno dodana vrednost za administratorje in uporabnike in to je to kar na koncu šteje.

8. Če bi lahko Akademijo opisali s samo tremi besedami, katere bi izbrali in zakaj?

Enostavno - zaradi enostavne uporabe, ki olajša uporabo tako administratorjem kot uporabnikom.
Šik - zaradi privlačnega dizajna in interaktivno oblikovanih vsebin, ki privabijo in zadržijo pozornost. 
Sledljivost - zaradi možnosti natančnega spremljanja rezultatov, kar omogoča boljše vpoglede in zagotavlja dosego ciljev.