EDU

Naložba v outplacement ustvarja velik »win-win« za vse

16.6.2020


Outplacement (Prezaposlovanje) je vsaka storitev, ki pomaga odhajajočemu zaposlenemu pri iskanju nove zaposlitve ali prehodu v novo kariero. Je storitev, kjer podjetje v ospredje postavlja skrb za zaposlenega s katerim se razhaja. V svetu se uporablja že več desetletij, skozi svojo zgodovino pa vedno bolj pridobiva na pomenu.

Outplacement (Prezaposlovanje) je vsaka storitev, ki pomaga odhajajočemu zaposlenemu pri iskanju nove zaposlitve ali prehodu v novo kariero. Je storitev, kjer podjetje v ospredje postavlja skrb za zaposlenega s katerim se razhaja. V svetu se uporablja že več desetletij, skozi svojo zgodovino pa vedno bolj pridobiva na pomenu. Navadno storitve Outplacementa razdelimo na 3 faze:
 • Priprava, načrtovanje odpuščanj ter izbor zunanjega izvajalca storitve Outplacement
 • Delo s kandidati, ki ga v celoti prevzame zunanji izvajalec
 • Spremstvo, svetovanje oziroma coaching kandidatom na novem delovnem mestu
Čeprav podjetja pogosto storitve outplacementa obravnavajo le kot dodaten strošek, jih je potrebno  obravnavati kot naložbo, ki lahko v prihodnosti prinese velike koristi. Zakaj naj bi torej vlagali v pomoč ljudem, ki niso več vaši zaposleni? Ker gre za več kot le za odhajajoče zaposlene. Gre namreč za krepitev ugleda in blagovne znamke vašega podjetja kot delodajalca, zmanjšanje pravdnih stroškov in nenazadnje tudi ohranjanje produktivnosti in motivacije zaposlenih, ki v podjetju ostajajo.

In kaj je tisto kar naredi odličnega delodajalca še boljšega? Zavedanje, da bo podjetje v primeru odpuščanj poskrbelo za odhajajoče in jim pomaglo najti novo zaposlitev. Z uvedbo programa outplacementa boste zaposlenim, konkurenci in poslovnim partnerjem poslali močno sporočilo. Hitro se namreč razširi glas, da za svoje zaposlene poskrbite tudi v primeru, če ti v prihodnosti ne bodo več del vaše organizacije, kar pa zelo pozitivno vpliva na vašo blagovno znamko delodajalca. Tako obstaja velika verjetnost, da bodo nekdanji zaposleni pozitivno spregovorili o vas na način: »Čeprav so me odpustili, so me obravnavali spoštljivo in mi pomagali najti novo zaposlitev.«

Veliko podjetij obravnava outplacement kot storitev, ki je izključno namenjena vodstvenim profilom, vendar se je ta miselnost v zadnjem času zelo spremenila. Vedno več kadrovskih strokovnjakov se strinja s trditvijo, da bi moral biti prav vsak odhajajoči zaposleni deležen njegove koristi.

Storitve Outplacementa izvaja tudi ekipa HR specialistov MojeDelo.com in se lahko izvajajo: 
 • individualno
 • s kombinacijo individualnega pristopa in skupinskega dela
 • kot skupinske delavnice zaprtega tipa

Zakaj izbrati MojeDelo.com kot izvajalca Outplacementa?
 • ker smo najuspešnejši zaposlitveni in karierni portal z več kot 15 - letno tradicijo
 • ker smo najboljši pri povezovanju kandidatov in zaposlovalcev 
 • ker sodelujemo z več kot 22.500 slovenskimi delodajalci 
 • ker naši HR specialisti strokovno, sistematično ter z individualno podporo usmerjajo kandidate pri iskanju novih zaposlitvenih priložnosti 
 • ker imajo kandidati, ki so vključeni v Outplacement, prednost pri posredovanju njihovih CV-jev naročnikom produkta “Izbrani CV” 
 • ker verjamemo, da je vsak posameznik edinstven, prav tako pa tudi njegova zaposlitvena kariera, so storitve individualno prilagojene kandidatu
Za več informacij storitve Outplacement se obrnite na svojega skrbnika!