BLAGOVNA ZNAMKA DELODAJALCA

Naj vam bo mar, kaj menijo o vas kot delodajalcu

7.3.2022


Veste, kakšna stališča imajo zaposleni o vas kot delodajalcu?

Veste, kaj menijo o vas izven vašega podjetja?  

Oba vidika sta še kako pomembna, saj imata velik vpliv na iskanje kadrov v času, ko pride do pomanjkanja, prehajanja in iskanja novih kadrov. Zaradi večje fluktuacije in posledično izbiranja novih kandidatov, porabite veliko časa za uvajanje in iskanje, kar pa je povezano tudi z visokimi stroški za vaše podjetje.


Glede na to, ali je podoba blagovne znamke vas kot delodajalca dobra ali slaba, boste z iskanjem novih kadrov imeli težave ali ne.

Blagovna znamka delodajalca je pogled na vas kod delodajalca in se ne povezuje z vašimi izdelki in storitvami, je skupek zaznav, ki jih imajo zaposleni in ostali do vas kot delodajalca.


V čem je razlika med zaposlovalcem s pozitivno blagovno znamko delodajalca ali negativno?

V podjetje, ki je vlagalo svojo blagovno znamko, bodo prošnje za delo prihajale tudi takrat, ko novih kadrov ne boste iskali, v podjetje s slabo blagovno znamko pa prošenj ne boste prejemali tudi takrat, ko bi jih nujno potrebovali.

V podjetju z dobro blagovno znamko bodo kadri ostali dlje časa, bolj bodo motivirani, kvalitetneje bodo opravljali svoje delo. Tako boste porabili manj časa za iskanje in učenje novih kandidatov, ter se bolje posvetiti obstoječim, poskrbeli za njihov razvoj in jih zadržali v podjetju.

Tudi, če mislite, da na tem področju niste naredili še nič, temu zagotovo ni tako. Vaši zaposleni imajo mnenje o vas, verjetno so ga delili tudi s svojimi znanci, prijatelji, ti pa so ga lahko prenesli že naprej. 


Imate torej notranje, že izoblikovano mnenje vaših zaposlenih in zunanje, tisto, ki se je izoblikovalo preko vaših dobaviteljev, zunanje javnosti…


Če stališč zaposlenih do vas znotraj in zunaj organizacije še niste izmerili, vam svetujemo, da to naredite čim prej. Rezultati vam bodo dali uvid v trenutno stanje, na tem dragocenem temelju pa boste spoznali, na katerih pozitivno percipiranih vrednotah dati poudarek in v kateri smeri uvesti potrebne spremembe.


Blagovna znamka vašega podjetja seveda ne bo zgrajena »čez noč«. Gre za dolgotrajen proces, ki se prilagaja glede na številne dejavnike in dinamiko v podjetju in izven.  

Pri ustvarjanju blagovne znamke delodajalca ne pozabite na naslednje dejavnike:

  • Uskladite svoje cilje in vsebino s kandidati, ki vas zanimajo in jih želite pritegniti

Ko boste vedeli, kdo so kandidati, ki jih želite pritegniti, morate ugotoviti tudi, kaj je tisto, kar jih zanima, kakšne so njihove vrednote, zakaj se zaposlujejo pri določenih delodajalcih in kaj jim ti nudijo. Tako boste lahko videli, kaj jim lahko ponudite vi in jih pritegnili preko pravih poti.  

  •  Uravnotežite kratkoročne cilje z dolgoročnimi

Ko si boste zastavili kratkoročne cilje, vedno pomislite tudi naprej, dolgoročno, saj boste tako lažje načrtovali svoje aktivnosti in jih zgolj prilagajali ostalim spremembam.

  • Pripravite in ustvarite smiselno vsebino

Vsebina je tista, ki bo kandidate pritegnila in prepričala, da se odločijo za vas. Pomembno je, da je vsebina realna, kar pomeni, da bodo obljube enake kot kasnejša izkušnja. Nerealne obljube ne izpolnijo pričakovanj, kar pa vam bo rušilo vašo dolgoročno strategijo, saj bodo nezadovoljni kandidati preprečevali prihod novih.

  • Ne pozabite se osredotočiti na ustreznost obljub in razlikovanje

Izluščite tisto, kar lahko ponudite in se razlikuje od tistega, kar lahko ponudijo ostali. Naj bo ta drugačnost podkrepljena s primeri, ki jih že izvajate, saj boste tako kandidate lažje prepričali, da se odločijo za vas.  

  • Pripravite načrt uvajanja

Ne izvajajte ključnih sprememb »na pamet«. Vsak načrt se da spreminjati glede na spreminjajoče se potrebe. Če pa načrta ni, se začnemo vrteti v smereh, ki si jih ne želimo, izgubljamo fokus in energijo za nepotrebne korekcije.   

  • Izmerite učinkovitost

Določite si ključne kazalnike, ki jih boste merili pri vašem delu. Tako boste dobili kompas ali greste v pravo smer, ali ne, korigirali začrtane cilje, bili zadovoljni, ko jih boste dosegli in začrtali nove glede na spremembe, ki se bodo dogajale.  


Poglejte si priročnik za gradnjo blagovne znamke delodajalca