BLAGOVNA ZNAMKA DELODAJALCA

Koristi močne blagovne znamke delodajalca

7.11.2023


Dandanes morajo delodajalci sprejeti proaktivni pristop, da privabijo in vzpostavijo stik z najboljšimi talenti. Dobro oblikovana strategija delodajalske blagovne znamke lahko vsakemu podjetju pomaga pri vplivu na dojemanje iskalcev zaposlitve in zaposlenih, vendar pa začetek zahteva nekaj osnovnih informacij.

Kaj je delodajalska blagovna znamka? 

Delodajalska blagovna znamka je proces upravljanja in vplivanja na vaš ugled kot delodajalec med iskalci zaposlitve, zaposlenimi in ključnimi deležniki. Obsega vse, kar počnete, da svojo organizacijo pozicionirate kot privlačnega delodajalca.
Vaša delodajalska blagovna znamka je ugled vaše organizacije kot delodajalca. Preprosto povedano, gre za to, kaj iskalci zaposlitve in zaposleni resnično mislijo o vas. Gre za to, kaj povedo svojim prijateljem in družini, ko vas ni v bližini. Čeprav morda ni oprijemljiva, je vaša delodajalska blagovna znamka sredstvo, ki zahteva nenehno negovanje.
Medtem ko se blagovna znamka na splošno morda osredotoča na potrošnike, se delodajalska blagovna znamka posebej osredotoča na delovno silo podjetja in bodoče zaposlitve. Posledično gre za pristop h komunikaciji, ki je zasnovan tako, da ohranja uspešne zaposlene in privablja vrhunske talente.
Vaš ugled kot delodajalec obstaja v mislih kandidatov in zaposlenih ter oblikuje njihove misli in vtise. Imate delodajalsko blagovno znamko, ne glede na to, ali jo aktivno upravljate ali ne. Kandidati in zaposleni imajo mnenje o vas, in če ne delate na njegovem vplivanju, ste v njihovi milosti.
Vsaka točka stika pušča vtis pri kandidatih in zaposlenih, ta pa oblikuje vašo delodajalsko blagovno znamko in vašo sposobnost zaposlovanja in zadrževanja vrhunskih ljudi. Brez ustreznega upravljanja se vsaka od teh točk stika lahko spremeni v oviro, ki vas stane kandidatov in zaposlenih.

Koristi močne blagovne znamke delodajalca 

Čeprav je koncept obstajal že desetletja, ni dobil široke pozornosti do sredine 90. let, ko so bile uvedene prve spletne oglasne deske za zaposlitve. Skoraj čez noč so se zaposlenim odprle milijone priložnosti po vsej državi. Delovna sila je postala bolj pretočna kot kdajkoli prej in dnevi zvestobe enemu podjetju za daljše obdobje so bili mimo.
Pametni delodajalci so se prilagodili temu premiku - nekateri hitreje kot drugi - in začeli proaktivno ukrepati za privabljanje in zadrževanje vrhunskih talentov, vendar tisoče organizacij še vedno ne izkoristi koristi delodajske blagovne znamke.

Poglejmo si nekaj statistik, zakaj je blagovna znamka delodajalca tako pomembna.

Ugled podjetja: 

Petinsedemdeset odstotkov kandidatov prepozna ugled podjetja kot ključni dejavnik pri raziskovanju novih kariernih priložnosti. Skoraj vsak kandidat - ali gre za aktivne, pasivne ali tiste nekje vmes - bo preučil ugled vašega podjetja, preden se prijavi.

Kultura podjetja: 

Sedeminsedemdeset odstotkov iskalcev zaposlitve želi izvedeti več o vaši kulturi in vrednotah, preden se prijavi na odprte vloge. Kandidati nam dobesedno povedo, kaj želijo videti med iskanjem zaposlitve. Vaši napori za delodajalsko blagovno znamko so odličen način za komuniciranje teh značilnosti.

Dojemanje blagovne znamke:

Devetinšestdeset odstotkov kandidatov bi zavrnilo ponudbo podjetja z negativno delodajalsko blagovno znamko, tudi če bi bili brezposelni. Tudi strah pred brezposelnostjo ni dovolj, da bi premagal negativno delodajalsko blagovno znamko.

Prihranki na področju blagovne znamke: 

Podjetja s slabim ugledom delodajalca morajo ponuditi vsaj 10-odstotno povišanje plače, da privabijo vrhunske talente. 

Pridobivanje talentov: 

Enainštirideset odstotkov pasivnih kandidatov bi sprejelo novo delovno mesto brez povišanja plače, če bi podjetje imelo dobro delodajalsko blagovno znamko. Pozitivna delodajska blagovna znamka je vse, kar potrebujete, da premagate stigmo, povezano s lateralnim premikom, pri skoraj polovici delovne sile.

Magnet za talente: 

Kakšnih triindvajset odstotkov delovne sile v starosti od 18 do 34 let bi sprejelo nižjo plačo za priložnost za zaposlitev v podjetju z dobro delodajalsko blagovno znamko. 

Raznoliko delovno okolje: 

Pristranska praksa delodajske blagovne znamke in rekrutiranja odvrača kandidate od prijavljanja in vas ločuje od vrhunskih talentov. Odprtost v delovnem okolju je ključna za privabljanje visoko uspešnih strokovnjakov iz različnih življenjskih poti.

Razvoj kariere: 

Veliko bolj verjetno je, da se kandidati prijavijo v podjetje, če ta ponuja programe za usposabljanje veščin in razvoj kariere. Zgradite program za razvoj veščin in kariere, da boste privabili ambiciozne strokovnjake, ki si lahko predstavljajo dolgoročno prihodnost dela v vašem podjetju.

Najpomembnejše od vsega, te statistike dokazujejo, da delodajska blagovna znamka vpliva na vsak vidik razmerja med delodajalcem in zaposlenim. Čeprav je najpogosteje povezana z rekrutiranjem, delodajska blagovna znamka vpliva tudi na zaposleno angažiranost, zadrževanje in celo donosnost.