E-IZOBRAŽEVANJE

Kaj pravijo številke o e-izobraževanjih v podjetjih

4.1.2023


Podjetja, ki za podporo svojim poslovnim strategijam uporabljajo e-izobraževanja, lahko vzpostavijo konkurenčno prednost in s tem ustvarijo večji dobiček. Izobraževanje na delovnem mestu pa cenijo tudi zaposleni. To še posebej velja, če podjetje pri načrtovanju učnih poti zaposlenih upošteva rezultate in predloge, pridobljene iz raziskav zadovoljstva zaposlenih na delovnem mestu. Po poročilu LinkedIna bi 94 % zaposlenih ostalo dlje v podjetju, ki vlaga v učenje in razvoj (2018).

Podjetja, ki za podporo svojim poslovnim strategijam uporabljajo e-izobraževanja, lahko vzpostavijo konkurenčno prednost in s tem ustvarijo večji dobiček. 

Izobraževanje na delovnem mestu pa cenijo tudi zaposleni. To še posebej velja, če podjetje pri načrtovanju učnih poti zaposlenih upošteva rezultate in predloge, pridobljene iz raziskav zadovoljstva zaposlenih na delovnem mestu. Po poročilu LinkedIna bi 94 % zaposlenih ostalo dlje v podjetju, ki vlaga v učenje in razvoj (2018). 

Kljub temu, da se izobraževanje na delovnem mestu oziroma med delovnim časom obravnava kot pomemben del razvoja kadrov, morajo podjetja premagati izzive, kako zaposlenim omogočiti, da se izobražujejo v službi. Največkrat namreč zaposleni ob delu nimajo dovolj časa za izobraževanje. Raziskava Josha Bersina je pokazala, da ima povprečen zaposleni na voljo samo 24 minut na teden, ki jih lahko porabi za izobraževanje (2018). Zato je omogočiti zaposlenim, da si vzamejo čas za učenje, izziv številka ena za vse, ki se ukvarjajo z razvojem kadrov (LinkedIn, 2018).

3 nasveti, kako omogočiti zaposlenim, da se izobražujejo med delovnim časom:
  1. Dajte zaposlenim čas, da se izobražujejo – skrajšajte nepotrebne dolge sestanke, sestavite vsebine, ki jim omogočajo mikro-učenje v kratkih delih.
  2. Vključite učenje v kulturo podjetja - prizadevajte si zgraditi učno kulturo v svojem podjetju tako, da postane učenje nujni del rednih delovnih obveznosti. Lahko pa spodbudite tudi tekmovalni duh in nagradite najbolj aktivne »učence«. Prepričajte zaposlene, da na učenje novih veščin gledajo kot na nekaj, kar je v vašem podjetju cenjeno in nagrajeno.
  3. Investirajte v uporaben in enostaven portal za e-učenje – vsebine naj bodo privlačne, interaktivne, vsebujejo naj tudi vprašanje za utrjevanje znanja, kvize, videe, fotografije. Portal naj vam omogoči tudi možnost nalaganja lastnih vsebin, s katerimi boste na enako privlačen in enostaven način naučili svoje zaposlene tematik, ki se tičejo tudi samo vašega podjetja.
Velik problem, povezan z izobraževanjem na delovnem mestu, so bili vedno njegovi stroški - okoli 60 % vseh stroškov, povezanih z izobraževanji, imajo podjetja samo s potnimi stroški (2015). Podjetje lahko torej prihrani velik del, če se odloči za uporabo portala za e-učenje in prične z e-izobraževanjem zaposlenih. 

In še nekaj številk, ki govorijo v prid e-izobraževanjem v podjetjih
  • Glede na študijo Brandon Hall Group e-izobraževanje zaposlenim vzame od 40 % do 60 % manj časa v primerjavi z izobraževanji v živo (Forbes, 2017).
  • V letu je 2018 je že kar 90% podjetij uporabljalo e-izobraževanja, kar je v primerjavi s samo 4% leta 1995 ogromen preskok (LinkedIn & KPMG, 2015 & 2018). 
  • 82 % organizacij izvaja določen del svojih obveznih izobraževanj (varstvo pri delu, informacijska varnost, požarna varnost) v obliki e-izobraževanja, medtem ko 28 % podjetij izvaja ta izobraževanja v celoti v e-obliki (Training Magazine).
Vabimo vas, da preizkusite naš izobraževalni portal Akademija Mojedelo.com, v katerem boste: 
  • imeli vse izobraževalne vsebine na enem mestu, 
  • do njih boste dostopali enostavno in hitro,
  • kombinirali številne, že posnete vsebine z lastnim, sebi prilagojenim izobraževanjem, 
  • naredili preverjanje pridobljenega znanja glede na različne naloge v podjetju.
Bi želeli preizkusiti portal? 

Rezervirajte si termin za demo predstavitev na akademija@mojedelo.com.