BLAGOVNA ZNAMKA DELODAJALCA

Kaj je blagovna znamka delodajalca?

3.3.2023


Kaj vam pride na misel, ko pomislite na potencialne delodajalce? Kakšne so pozitivne asociacije, ki jih imate in ali obstaja potencialno nekaj negativnih? Kaj menite, katera od lastnosti je najpomembnejša?

Kaj je blagovna znamka delodajalca?


Blagovna znamka delodajalca je vrsta blagovne znamke, ki predstavlja asociacije in dojemanja notranjih delavcev (npr. zaposleni) in zunanjih (npr. bodoči kandidati) glede privlačnosti dela v podjetju. Torej blagovna znamka delodajalca predstavlja ponudbo delovne izkušnje podjetja, s čimer se delodajalec razlikuje od drugih potencialnih delodajalcev.

V praksi je koncept upravljanja blagovne znamke delodajalca relativno nov, z bistveno manj vpogleda, kot blagovna znamka potrošnikov.

Medtem ko imajo podjetja tako delodajalske kot potrošniške blagovne znamke obstaja možnost, da ima podjetje podobna ali pa različna dojemanja vsake blagovne znamke. To dokazuje, da ima lahko isto podjetje zelo različna zaznavanja blagovne znamke potrošnikov in delodajalcev, ker je cilj drugačen (potrošniški trg v primerjavi s trgom dela) in vrednost, ki jo podjetje ustvarja, sporoča in dostavlja vsakemu trgu drugače.

Čeprav imata lahko delodajalska in potrošniška blagovna znamka podjetja povsem različni podobi – ena povsem pozitivne asociacije in ena negativne – to ni idealno. Negativna podoba delodajalca blagovne znamke se skozi čas širi znotraj podjetja in med potencialnimi kandidati.


Zakaj je blagovna znamka delodajalca pomembna?


Stopnja do katere se bodočim zaposlenim zdi blagovna znamka delodajalca privlačna, vpliva na stopnjo ali jih zanima delo za določeno podjetje.

Pomembno je razviti blagovno znamko delodajalca, ki temelji na nečem kar je pomembno za bodoče zaposlene in je v skladu z dejanskimi izkušnjami, ki jih imajo trenutni zaposleni. Krepitev blagovne znamke delodajalca lahko neposredno vpliva na sposobnost podjetja, da pritegne in zadrži vrhunske talente.

Kljub očitni vrednosti in pomenu privabljanja ter ohranjanja talentov, podatki kažejo, da se podjetja borijo za razvoj in zagotavljanje močne blagovne znamke delodajalcev. Čeprav je pomen blagovne znamke delodajalca očiten, je težko oblikovati in izvesti  vrhunsko podobo blagovne znamke.


Koristi blagovne znamke delodajalca za delodajalca in zaposlenega


Poleg tega, da pomagajo pritegniti vrhunske talente, imajo podjetja, ki se razvijajo številne prednosti blagovne znamke delodajalca. Poleg ohranjanja vrhunskih talentov in zmanjševanja fluktuacije, beležijo tudi nižje stroške, imajo višjo raven zadovoljstva zaposlenih, kar vsesplošno pripomore k dobri klimi v podjetju in navsezadnje tudi na finančni položaj podjetja.

Z vidika zaposlenega, močna blagovna znamka delodajalca zagotavlja številne funkcionalne in čustvene koristi. Potrditev, da posameznik dela za vrhunsko blagovno znamko delodajalca pripomore k večjemu zadovoljstvu, integriteti, večji organizacijski predanosti in naklonjenosti.


Kaj naredi vrhunsko blagovno znamko delodajalca?


Medtem, ko obstaja 40 različnih atributov, ki sestavljajo niz vprašanj blagovne znamke delodajalca, niso vsi enaki v očeh zaposlenega oz. kandidata. Vsak posameznik ima drugačen sklop potreb in prioritet. Lahko razmislite o tem, kateri atributi so za vas najpomembnejši. Ko so združene posameznikove preference v ciljno skupino, lahko podjetja prepoznajo kaj je zanje najpomembnejše (in kaj ne). Ta vpogled je ključnega pomena za podjetja, ki si prizadevajo razviti bistvo svoje blagovne znamke delodajalca. Najpomembnejše je, da je način pozicioniranja blagovne znamke odvisen od potreb in želja kandidatov in zaposlenih.

V sodelovanju z vodilnim evropskim podjetjem na področju blagovne znamke delodajalca, Universum Global, vam omogočamo vpogled v blagovno znamko vašega delodajalca in primerjavo z vašo izbrano konkurenco. Več informacij si lahko preberete tukaj.


Kdo upravlja blagovno znamko delodajalca?


Ko združimo strokovno znanje o gradnji blagovne znamke s strokovnim znanjem in izkušnjami kadrovske službe, verjamemo, da imamo najboljše iz obeh svetov. Tako lahko bolje razumemo, ustvarjamo in gradimo vrhunsko blagovno znamko delodajalca.

Akademija blagovne znamke delodajalca je mednarodno izobraževanje in mednarodno certificiranje na področju blagovne znamke delodajalca, namenjeno HR in marketinškim strokovnjakom. Omogoča pridobivanje kompetenc, orodij in tehnik za gradnjo uspešne blagovne znamke delodajalca, izvedbo različnih aktivnosti in ostalih prednosti, ki vam jih prinaša privlačna blagovna znamka delodajalca.


Zaključek


Čeprav je koncept blagovne znamke delodajalca relativno nov, zagotavlja pomembno konkurenčno prednost za podjetja.

Zanimivo je, da veliko zelo cenjenih podjetij, ki so med potrošniki ustvarili odlično blagovno znamko spregledajo pomen razvoja privlačne blagovne znamke delodajalca. Verjetno zato, ker je veliko podjetij v zgodnjih fazah razumevanja kaj blagovna znamka delodajalca je in kako jo gojiti. Tisti, ki pa razumejo in uporabljajo najboljše koncepte pri razvoju blagovne znamke delodajalca, privabljajo in obdržijo vrhunske talente.

Poleg vrednosti, ki jo blagovna znamka delodajalca prinaša podjetju, lahko strokovnjaki uporabite vpogled iz tega članka, da razmislite o lastnostih, ki so za vaše kandidata najpomembnejše, da ugotovite, katere lastnosti blagovne znamke delodajalca bi lahko bile primerne. Namreč veliko mladih strokovnjakov pri izbiri delodajalca temelji na zgolj percepciji dobre blagovne znamke delodajalca.