E-IZOBRAŽEVANJE

Izkoristimo čas, namenjen izobraževanju zaposlenih

10.8.2022


Zagotovo je pravi izziv, kako uskladiti izobraževanje zaposlenih z njihovimi delovnimi nalogami in to med njihovim delovnim časom. Portali za e-izobraževanje so enostavna, cenovno ugodna in časovno učinkovita rešitev. Zaposlenim moramo zagotoviti dostop do pravih vsebin ob pravem času – kombinacija pa mora biti taka, da novo osvojeno znanje takoj uporabijo pri svojem delu. Ko zaposleni kasneje potrebuje osvežitev znanja, se enostavno prijavijo v portal in si ponovno ogledajo vsebino, ki jo potrebujejo - pa naj gre za tečaj ali gradivo.

Kdaj je pravi čas za učenje? 

Najboljši čas za izobraževanje je: 
 • ko imajo zaposleni močno željo in potrebo po učenju in 
 • takrat, ko uvajamo pri našem delu novosti, za katere si želimo, da jih zaposleni čimprej osvojijo
Da pri večini zaposlenih sploh ustvarimo željo po učenju, je pomembno, da je podjetje naklonjeno izobraževanju na delovnem mestu. O tem pomembnem delu razvoja kadrov je treba v podjetju veliko govoriti, spodbujati zaposlene k ogledu vsebin na portalih za izobraževanje, uporabljati izobraževanja kot del nagrajevanja zaposlenih in jim določiti merljive učne načrte, ki naj bodo dogovorjeni na letnih razgovorih.

Izkušnje pa kažejo, da je za večjo zavzetost pri izobraževanju zaposlenih ključno, da se izobražujejo tudi njihovi nadrejeni.

Velik motivator za usposabljanje zaposlenih je trenutek, ko so zaposleni že motivirani za učenje. To se velikokrat zgodi takrat, ko se zaposleni pripravljajo na nov izziv ali ko se v podjetju oz. na karierni poti posameznika dogajajo velike spremembe.

Ti visoko motivirani 'trenutki potrebe' se pojavljajo redno v celotnem življenjskem ciklu zaposlenega. Cilj je, da v teh trenutki zaposlenim ponudimo rešitev v obliki izobraževalnih vsebin, ki so lahko dostopne, uporabniku prijazne in nam prinašajo vpogled, kje se pri učenju zaposlenega nahajamo.

Vodje izobraževanja naj ocenijo trenutke potrebe, ki se najpogosteje zgodijo v njihovih organizacijah, in naj ponudijo zaposlenim kratke, osredotočene učne izkušnje, ki jih lahko zaposleni začnejo uporabljati takoj.

Prednosti izobraževanja v trenutkih potrebe so:

 • Natančnost: zaposleni lahko preverijo, kaj so se naučili z dokončanjem naloge.

 • Produktivnost: možnost dostopa do informacij, ko jih zaposleni potrebuje, ohranja visoko produktivnost.

 • Dostop: živimo v dobi informacij na zahtevo in na informacije nismo pripravljeni čakati dolgo, saj jih preprosto poiščemo na spletu. Lahko dostopne vsebine so ključne za izobraževanje zaposlenih.

 • Ustreznost: zaposleni morajo imeti dostop do natanko tistega, kar morajo vedeti in v trenutku, ko morajo vsebino osvojiti. Vsebine naj jim odpravijo odpravi vrzeli v znanju in jim dajo možnost, da takoj uporabijo novo znanje.

 • Zaupanje: osredotočeni učni moduli, zlasti mikroučenje, dajejo zaposlenim samozavest pri učenju in občutek nadzora nad časom.
Kakovostne vsebine

Poleg časa, namenjenega izobraževanju, je pomembno zaposlenim zagotoviti tudi kakovostne vsebine. 
Opraviti je potrebno analizo potreb po izobraževalnih vsebinah, da ugotovite koga, kdaj, kako in zakaj izobraževati.

Izobraževanje mora imeti natančne cilje, priložnosti za  izvajanje novo pridobljenih znanj ter mehanizme za povratne informacije.

Velik del motivacije za učenje izhaja iz: 
 • podpore nadrejenih pri izobraževanju, 
 • pomembnosti izobraževanja za napredovanje in 
 • priložnosti za uspešno delo.
Da bi izobraževanje zaposlenih med delovnim časom kar najbolje delovalo, morajo imeti zaposleni možnost stalnega dostopa do vsebin
Uporaba in dostop do vsebin, pomembnih za njihovo delo, daje zaposlenim moč, da si prizadevajo za stalno nadgradnjo znanja. 

Si želite, da bi v vašem podjetju zaposlenim omogočili učenje na enostaven, učinkovit in zanimiv način? 

Vabimo vas, da preizkusite naš novi izobraževalni portal Akademija Mojedelo.com, v katerem boste: 
 • imeli vse izobraževalne vsebine na enem mestu, 
 • do njih boste dostopali enostavno in hitro,
 • kombinirali številne, že posnete vsebine z lastnim, sebi prilagojenim izobraževanjem, 
 • naredili preverjanje pridobljenega znanja glede na različne naloge v podjetju.
Bi želeli preizkusiti portal? 

Rezervirajte si termin za demo predstavitev ali nam za urejanje dostopa pošljite e-mail na akademija@mojedelo.com.