BLAGOVNA ZNAMKA DELODAJALCA

Influencer marketing - priložnost za poslovno rast ali pridobivanje talentov

11.12.2020


MojeDelo.com, vaš partner pri gradnji blagovne znamke delodajalca, se že vrsto let trudi, da sledi globalnim trendom in dobre prakse uveljavi tudi na slovenskem trgu dela. Tako se naši EB ekipi pridružuje tudi influence.vision, spletna platforma za upravljanje marketinških kampanj v sodelovanju z influencerji. Seveda pa vam platforma olajša tako kampanje za gradnjo blagovne znamke delodajalca kot tudi vse ostale marketinške kampanje v vašem podjetju. Več o influencer marketingu in izvedbi kampanj, sta nam v kratkem intervjuju zaupala ustanovitelja podjetja, Branko Markovic in Florian Bösenkopf.


Naznanitev skupnega sodelovanja na LinkedIn profilu podjetja influence.vision. 

Ana: Pozdravljena! Za začetek bi vama postavila vprašanje, kaj sploh je influencer marketing?

Branko: Pozdravljena. Influencer marketing je pravzaprav priporočilni marketing – gre za reklamo od ust do ust preko družbenih omrežjih. Nekdo nekaj priporoča na zelo naraven način.  

Znamke niso družabne, ljudje so. Ljudje ne sledijo znamkam, sledijo ljudem. In pri takem načinu smo zelo ciljno usmerjeni in zaupanje je tukaj večje – ljudje se odločijo, da bodo spremljali te influencerje, ker jih zanimajo teme, ki jih le ti pokrivajo. Najbolj priljubljene tematike so lepota & moda, potovanja, tehnologija, avtomobilizem, hrana & kuhanje, itd. Ampak vse bolj priljubljene so tudi tematike kot npr. finančne odločitve, zavarovalništvo, iskanje zaposlitve, osebni razvoj, itd. 

Florian: In zelo pomembno je, da influencerji ne izberejo napačnega sodelovanja – sodelovanja z znamkami, ki niso relevantne na njihovem področju. Influencerji morajo ostati avtentični, sicer bo njihovo občinstvo ostalo nezadovoljno, oni pa bodo izgubili verodostojnost. 

Ana: Zakaj je influencer marketing pomemben za znamko? 

Branko: Influencer marketing je pomembna priložnost za vsako znamko, pa naj gre za znamko produkta, storitve ali predstavitev podjetja kot delodajalca. 

S spreminjanjem uporabe medijev so influencerji prevzeli pozornost ljudi na družbenih omrežjih. Influencer marketing ima lahko različne okuse, ampak mi bi ga ločili na dve glavni skupini – informativne vsebine in zabavne vsebine. In tako so tudi različni influencerji prisotni na različnih platformah – informativne vsebine v večini zasledimo na Youtubu, zabavne pa na Instagramu, Facebooku, TikToku...  

Florian: Ti influencerji pokrivajo različne tematike. Tako se lahko vsaka znamka poveže z influencerjem, ki je navdušen nad tematiko, ki ji ustreza. Družbena omrežja pa nam zagotavljajo pripravo kakovostne vsebine, saj  delujejo tako, da morajo influencerji pripravljati dobre vsebine, če želijo biti bolje izpostavljeni in dobro ocenjeni. 

Ana: Imate kakšen nasvet za podjetja, kako začeti marketinško kampanjo v sodelovanju z influencerji? 

Branko: Enostaven odgovor je, da obiščete influencevision.com. 😊 Sicer pa kampanje vedno začnete s pripravo strategije in določitvijo ciljev (doseg, ciljne skupine, konverzije...). Nato se vprašate, ali poznate influencer marketing. Mogoče ste že aktivni na tem področju, vendar nimate dovolj dosega, relevantne vsebine ali pa preprosto niste dovolj verodostojni. Ali pa o tem ne veste ničesar, vendar bi radi začeli in potrebujete pomoč pri prvih korakih. V vsakem primeru lahko pri influence.vision pripravimo koncept, s katerim bo vaša (prva) kampanja popolni uspeh. 

Da je influencer marketing res učinkovit, je zelo pomembno, da imate dobro in realistično strategijo. Razmisliti pa morate tudi o tehnikah, s katerimi bi prenesli vaše sporočilo ciljni skupini ter kako vključiti influencer marketing v vaše obstoječe marketinške aktivnosti. Raznolik media mix je vsekakor bolj učinkovit, kot pa samo marketinške aktivnosti v sodelovanju z influencerji. 

 Ana: Kako pa izbrati prave influencerje za kampanjo? 

Florian: »Koga naj izberem?« je pogosto vprašanje, ki nam ga stranke postavijo. 
Izbor influencerjev lahko razdelimo na 3 glavne sklope: 
 1. vsebina, 
 2. demografija sledilcev in ciljne skupine, 
 3. doseg in cena / proračun. 

Nato pa lahko influencerje ocenite še glede na njihov pristop, razumevanje oglaševalskega brifinga, njihovo predstavitev. Eden od pomembnih ocenjevalnih kriterijev je tudi njihovo motivacijsko sporočilo. Postavili pa smo tudi nekaj ključnih kazalnikov uspeha: »like to follower ratio«, »engagement ratio«, CPM... 

Platforma influence.vision vam nudi vse te podatke na enem mestu in vam tako olajša selekcijski postopek. Izognete se iskanju informacij na različnih spletnih mestih in tako prihranite kar nekaj časa. 

Branko: Vaš izbor influencerjev pa je seveda odvisen tudi od velikosti ciljne skupine, ki jo želite doseči. Če želite biti zelo specifični, boste izbrali nišne influencerje z manjšim številom sledilcev, če pa imate produkt, ki bi ga radi predstavili širši javnosti, potem boste izbrali ifluencerje, ki imajo čim večje število sledilcev. 

Ana: Bi influencer marketing opredelili kot stroškovno učinkovit način oglaševanja? 

Branko: Če ga primerjate z ostalimi mediji, je. Je način, s katerim si lahko zagotovite dober doseg, kreativno vsebino, pravice ekskluzivnosti... Ampak je vse to seveda odvisno od vašega izbora influencerjev in vaše marketinške strategije.

Ana: Hvala za vajin čas in sodelovanje, na MojeDelo.com se že veselimo skupnih projektov.