BLAGOVNA ZNAMKA DELODAJALCA

Gradnja znamke delodajalca na družbenih omrežjih

23.7.2021


Gradnja znamke delodajalca na družbenih omrežjih

V prejšnjih mesecih smo za vas pripravili nekaj člankov na temo strategije znamke delodajalca ter internih in eksternih raziskav na tem področju. Sedaj je čas za gradnjo znamke delodajalca. Ste že začeli s svojimi aktivnostmi?

Preden začnete, naredite kratek pregled trenutne znamke delodajalca, na podlagi katerega boste lahko prilagodili potrebne aktivnosti in dosegli želene rezultate. 

 1. Primerjalna analiza s ključnimi konkurenti
  Kakšne so vaše aktivnosti in prakse v primerjavi s svetovnimi podjetji in ključnimi konkurenti?
  Kje je potreben napredek?

 2. Prepoznavnost znamke delodajalca, ugled in podoba
  Je vaša znamka delodajalca prepoznavna in kakšen ugled ima na slovenskem trgu dela?
  Kakšne so vaše slabosti, prednosti in po čem se razlikujete od konkurence?
  Kako se percepcija podjetja kot delodajalca ujema z vašo zaposlitveno ponudbo in pomembnimi dejavniki za potencialne kandidate?

 3. Zaposlitvena izkušnja in zavzetost
  Kakšne so vaše slabosti in prednosti na tem področju?
  Kako se vaša zaposlitvena izkušnja ujema s pomembnimi dejavniki za vaše zaposlene?

 4. Kako uspešni ste?
  Ali vaša strategija znamke delodajalca zadovoljuje kadrovske potrebe vašega podjetja?
  Koliko truda je potrebno vložiti za okrepitev vaše znamke delodajalca? 

Uporaba družbenih omrežij za gradnjo znamke delodajalca

Podjetja investirajo v družbena omrežja, da bi dosegli večjo zavzetost njihovih ciljnih skupin, bolj prepoznavno blagovno znamko in močnejšo afiniteto do blagovne znamke. Uporabljajo pa jih tudi za privabljanje talentov. Marketinški mojstri, kar se da izkoriščajo moč družbenih omrežij – od sofisticiranega targetiranja kandidatov in preverjanja njihovih »digitalnih odtisov«, do predstavitve svoje znamke delodajalca, objavljanja prostih delovnih mest in zaposlovanje na osnovi priporočil. 

Kaj pa stopnja aktivnosti na družbenih omrežjih? Veliko podjetij ima že svoj zaposlitveni profil na družbenih omrežjih, vendar objavljajo vsebino zelo redko. Samo 32% anketiranih pravi, da nadzorujejo svojo aktivno prisotnost na družbenih omrežjih. Le 52% meri uspešnost svojih aktivnosti, 69 % pa to načrtuje v prihodnjih petih letih*. Ta statistika je zaskrbljujoča, saj aktivnosti na družbenih omrežjih zahtevajo nenehno testiranje in optimizacijo, da zagotovimo uspeh in pozitiven doseg ciljnega občinstva. 

*Using social media for talent attraction, Universum 2020


Zakaj graditi blagovno znamko na družbenih omrežjih? 

Ker talenti živijo na družbenih omrežjih. Kot največja omrežja na svetu, so družbena omrežja idealna mesta za dosego potencialnih kandidatov in sodelovanje z njimi. Ne glede na to, ali kandidati le razmišljajo o novi zaposlitvi ali aktivno iščejo zaposlitev, vam družbena omrežja pomagajo stopiti v stik s potencialnimi kandidati in pri promociji vaše znamke delodajalca. 

Vsebina in komunikacija

Gradnja blagovne znamke delodajalca je postala prava znanost in komunikacija s potencialnimi kandidati je kompleksen proces. Odražati mora strategijo podjetja, prilagojena mora biti trenutnim in bodočim zaposlenim ter mora biti dovolj privlačna, da pritegne potencialne kandidate. Vsekakor ne gre le za izbor prave slike, ki jo objavimo na družbenih omrežjih, gre za del strategije. 

Da dosežete pravo publiko je pomembno, kje, kdaj in kako boste objavili pripravljeno vsebino. Raziščite, na katerih komunikacijskih kanalih se zadržuje vaša ciljna skupina in ne pozabite spremljati uspešnosti vaših objav. 

Kako začeti?

Običajno je najtežje pripraviti akcijski načrt. Za vas smo pripravili e-priročnik, ki vas bo vodil skozi ključne korake za razvoj močne znamke, ki bo privabila prave kandidate in s katero se bodo ponašali vaši trenutni zaposleni.