INTERVJUJI

dr. Katja Grgić, Pristop

4.10.2023


Kadrovikom različnih slovenskih podjetij vsak mesec zastavimo nekaj vprašanj na temo kadrovanja. V mesecu oktobru je nanje odgovorila dr. Katja Grgić, Group HR Manager v podjetju Pristop.

Najtrši oreh kadrovanja je… vzdrževanje ravnotežja med globino in širino; se poglobiti, a se hkrati ne izgubiti samo v eni dimenziji. Ohranjati sočasno pozornost na sodelavce, kandidate, poslovne cilje, prihajajoče trende, novosti v stroki, vsebinsko utemeljenost strateške ravni, kakovost operativne izvedbe, vedenjske vzorce, individualne potrebe ter medosebno dinamiko, razvijati odnosno inteligentnost, potenciale posameznikov in organizacije kot celote…vzpostavljati krovno povezanost, ravnotežje med vsemi dimenzijami ter ustvarjati pozitiven učinek na vseh ravneh (individualni, timski in organizacijski).

Najbolj me veseli, ko pri svojem delu…  hkrati prispevam k razvoju organizacije ter razvoju zaposlenih; kot strateški partner sodelujem pri uresničevanju poslovne vizije organizacije ter dvigu zadovoljstva zaposlenih.   

Prva beseda, ki mi pade na pamet, ko rečem kadrovanje je… rast.

Na svojem področju bi se želel/a naučiti še… več o podporni vlogi umetne inteligence ter podatkovni (kadrovski) analitiki pri postavljanju poslovne strategije.

Kadrovanje bo šlo v smer… razvoja strateške funkcije (od podporne do usmerjevalne vloge), kjer bo imela ključno vlogo avtomatizacija ter digitalizacije procesov, ki nas bo sprostila administrativnega bremena in nam omogočila, da se, namesto na nujne, še bolj osredotočimo na pomembne stvari.

Literatura s področja kadrovanja, ki bi jo priporočil/a tudi drugim je… REFLEKSIJA svojega delovanja in ravnanja. Velikokrat smo lahko sami sebi najboljši učitelj, če smo le dovolj pogumni, da se upamo vprašati, sem to res naredil najboljše kot znam, z najboljšimi nameni in z najboljšim učinkom. Bolj kot na to, kaj se lahko še naučim in novega preberem (čeprav sem v tem oziru obupna😊), sama sebe (in vse ljudi okoli sebe) sprašujem, ali sem res to, kar znam, tudi uporabila, sem to, kar govorim, tudi udejanjila. 

Najboljša poteza v kadrovanju, ki se je spomnim, je… preobrat paradigme v na močna področja usmerjen pristop.

Kadrovski trendi, ki me najbolj navdušujejo so… perskriptivna analitika, odnosna inteligentnost ter nevroznanost.

Do zadovoljstva in zavzetosti zaposlenih pripelje… v prvi vrsti predvsem jasnost komunikacije pričakovanj (v obe smeri), poistovetenje s poslanstvom in vrednotami podjetja, ki pri zaposlenih vzbuja občutek ponosa ter zdrava organizacijska kultura, ki zaposlenim, v odsotnosti vseh oblik čustvene manipulacije, omogoča, da na poti uresničevanja poslovnih ciljev odkrijejo in razvijajo svoja najmočnejša področja. 

Najučinkovitejši način za reševanje konfliktov med zaposlenimi in njihovimi nadrejenimi je… iskren pogovor, ki ustvarja dovolj varen prostor, da na nobeni strani ni potrebe po obrambni ali napadalni drži.

Pri selekcijskih razgovorih je najpomembnejše vprašanje… What makes your heart tick?; Kaj vam hrani dušo?