INTERVJUJI

Alenka Samec, POMGRAD d.d.

8.5.2023


Kadrovikom različnih slovenskih podjetij vsak mesec zastavimo nekaj vprašanj na temo kadrovanja. Tokrat smo povprašali strokovnjakinjo za razvoj kadrov v podjetju POMGRAD d. d. , gospo Alenko Samec.

Najtrši oreh kadrovanja je… najti ustrezen kader in ga zadržati v podjetju.
 
Najbolj me veseli, ko pri svojem delu… vidim okrog sebe zadovoljne in zavzete sodelavce.
 
Prva beseda, ki mi pade na pamet, ko rečem kadrovanje je… Akademija Pomgrad, zaposleni, razvoj sodelavcev, organizacijska kultura in blagovna znamka podjetja.
 
Na svojem področju bi se želel/a naučiti še… tehnike coachinga in NLP tehnike, psihologijo človeka.
 
Kadrovanje bo šlo v smer… usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja, vseživljenjskega učenja, opolnomočenje sodelavcev, nudenja psihološke varnosti, krepitev blagovne znamke, vključevanja zaposlenih v aktivnosti podjetja – ambasadorji podjetja (sprememba kulture podjetja, vrednot podjetja).
 
Literatura s področja kadrovanja, ki bi jo priporočil/a tudi drugim je… na področju razvoja človeškega kapitala rada prebiram knjige ali članke na spletu strokovnjakov Brian Tracy, Anthony Robbins, Stephen R. Covey …. 
 
Najboljša poteza v kadrovanju, ki se je spomnim, je… kako ne, spremeniti v da.
 
Kadrovski trendi, ki me najbolj navdušujejo so… digitalizacija, delo s sodelavci iz različnih generacij.
 
Do zadovoljstva in zavzetosti zaposlenih pripelje… dobra klima v podjetju, medsebojno spoštovanje in zaupanje med sodelavci, priložnost za osebni razvoj.

Najučinkovitejši način za reševanje konfliktov med zaposlenimi in njihovimi nadrejenimi je… pravočasna in odprta komunikacija, ter povratna informacija.
 
Pri selekcijskih razgovorih je najpomembnejše vprašanje… ni univerzalnega. Pomembno je, da pri kandidatu začutiš željo po delu, kemijo, da je učljiv, vodljiv, ima podobne vrednote kot podjetje, … Vse je odvisno od vrste delovnega mesta.