Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

  Zakaj dobri kadri odhajajo in kako se temu izogniti?

  1.3.2013
  Delovno mesto

  Delovno mesto

  Dobra podjetja želijo obdržati svoje najboljše ljudi. Kaj si zaposleni želijo in kaj lahko naredite, da boste obdržali najboljše kadre?

  Kaj želijo zaposleni?
  Želijo zadovoljstvo pri delu in z delom. Če je zadovoljstvo večje, manj razmišljajo o novem delovnem mestu. Delavci gradijo svojo lojalnost na podlagi tega, kako jih podjetje ceni. Če čutijo, da podjetje skrbi za zaposlene, uporablja poštena merila pri delu, ceni njihove ideje in jim omogoča priložnosti za razvoj in rast, bodo podjetju zvesti. 

  Zakaj dobri delavci odidejo?
  Največji talenti odidejo s podjetja, če se ne čutijo dovolj močno povezane s podjetjem in njegovim poslovanjem. Niti redno, kaj šele pravočasno, niso seznanjeni s cilji podjetja, vodstvo podjetja pa jih ne vključuje v nobene načrte izobraževanja in ne skrbi za njihov dolgoročen karierni in osebni razvoj. Poleg tega njihova plača in ostali prejemki niso zadosti povezani z njihovo uspešnostjo kot posamezniki ali dobrim učinkom celotnega podjetja. Če poleg tega še ne zaupajo v vodstvo podjetja, je to že kaplja čez rob za odhod. 

  Na portalu Moje delo smo opravili anketo o tem, kaj je za naše obiskovalce najbolj pomemben kriterij zadovoljstva pri njihovem delovnem mestu. 
  1.mesto: „dober odnos s sodelavci in nadrejenimi“ (26 % glasov)
  2.mesto: „stabilna zaposlitev“ (21 % glasov)
  3.mesto: „privlačno, zanimivo delo“ (20 % glasov)
  4.mesto: „dobra plača“ (18 % glasov)
  5.mesto: „delo v močnem, uspešnem podjetju“ (15 %)

  Kaj lahko naredijo podjetja, da zadržijo najboljše zaposlene? 
  a) Nagrajevanje in bonitete
  Čeprav višina prejetega denarja pri zaposlenih ni prvi motiv ostajanja v podjetju, je očitno, da je plačevanje primerljivih plač s konkurenco pomembno orodje zadrževanja najboljših sodelavcev. Splošno pravilo je, da svojim zaposlenim ponudite vsaj toliko, kot bi za svoje delo dobili drugje. Z bonusi za dobro opravljeno delo pa boste še povečali učinkovitost njihovega dela.

  Kaj lahko naredite na tem področju?
  - Uporabite panožne raziskave in druge podatkovne vire, da ste na tekočem s trendi v rasti plač v vaši panogi. Ponudite vašim najboljšim zaposlenim vsaj za nekaj odstotkov višjo plačo kot jo ponuja konkurenca. 
  - Zaposlene motivirajte tako, da povežete povečanje plače z doseganjem zastavljenih poslovnih ciljev.
  - Zbirajte podatke odhajajočega delovnega osebja, da ugotovite, če je morda med razlogi za odhod višina plače.
  - Raziskujte pri zaposlenih, katere bonitete in oblike nagrajevanja so jim poleg denarne nagrade pomembne za to, da ostanejo pri vas. 

  b) Vodenje in zadrževanje zaposlenih
  Najboljše kadre lahko zelo moti, če je vodenje organizacije slabo. Pogosto je njihovo nerazumevanje z nadrejenimi ali celo pomanjkanje spoštovanja do njih pomemben vzrok za njihov odhod. 

  Kaj lahko naredite na tem področju? 
  - Izboljšate vodenje managerjev, njihovo sporazumevanje in medosebne veščine preko usmerjanja, usposabljanja in povratnega odziva zaposlenih. 
  - Ustvarite varno okolje za zaposlene. Povečajte povezanost zaposlenih z managerji. Zaposleni želijo čutiti, da njihovi vodje vedo, kam gredo in da jim je »varno« slediti.
  - Usposabljate. Dobri delavci želijo nenehno izpopolnjevati svoje znanje in veščine. Podjetja, ki bodo lahko zavestno povečevala tržno vrednost svojih zaposlenih, bodo obdržala svoje najboljše delavce. 
  - Zagotavljajte stabilnost poslovanja, delovnih mest in priložnosti za napredovanje vašega kolektiva. Starejši kot je delavec, več mu pomeni stabilnost delovnega mesta. Če boste zaposlenim pomagali načrtovati kariero, jim boste dokazali, da nanje računate dolgoročno.

  c) Komunikacija
  Med pomembnejšimi dejavniki zadovoljstva najboljših zaposlenih so zagotovo dobra obveščenost glede ciljev podjetja, dobra komunikacija med sodelavci in nadrejenimi ter dobri delovni pogoji. 

  Kaj lahko naredite na tem področju? 
  - Priskrbite in imejte jasno vizijo. 
  - Redno seznanjajte zaposlene z dogajanjem v podjetju. Redni poslovni sestanki ali direktorjeva periodična e-sporočila so odlična priložnost za posredovanje podatkov zaposlenim. Najboljši delavci hočejo biti redno seznanjeni z vsemi pomembnimi informacijami v zvezi s podjetjem in s svojim delom. Zaupanje zaposlenih do podjetja začne strmo padati, če dobijo občutek, da vodstvo stvari prikriva ali deluje »za hrbtom«.
  - Izboljšanje delovnih pogojev in vzdušja v podjetju. Dober delavec od delodajalca pričakuje, da neprestano izboljšuje delovne pogoje. Delo v prijetnem vzdušju, kjer prost pogovor in kanček zabave nista prepovedana, zaposlene navdušuje in ohranja visoko delovno motiviranost ter s tem boljšo produktivnost.
  - Sodelujte, se sporazumevajte in prisluhnite. Zaposleni, ki se jim prisluhne in se jih upošteva, lahko dosežejo neverjetne stvari.

  Vrhunski kadri so danes konkurenčna prednost uspešnih podjetij. Raje kot da se znajdete v resnih težavah zaradi pomanjkanja kakovostnega delovnega osebja, si vzemite čas in oblikujte strategije, ki lahko izboljšajo sposobnost vašega podjetja, da obvaruje in razvija njeno najbolj vredno premoženje – svojo delovno ekipo.   Povej naprej

  POGLEJTE ŠE
  VEČ ČLANKOV
  Ustanova Bayer Science & Education Foundation odpira nov krog štipendij
  Bayer Science & Education Fundation je začela sprejemati letošnje prijave za mednarodne program... več »
  Največji izziv je motivacija
  Pri največjem slovenskem zaposlitvenem portalu Mojedelo.com se zavedajo, da je za dvig kulture za... več »
  5 prikritih »izgovorov«, ki meglijo etično presojo
  Mnogokrat se v življenju srečamo z etičnimi dilemami tako v zasebnem življenju, kot v službenem oko... več »
  Mednarodna konferenca o poslovni etiki FEEL 2015
  Etično voditeljstvo v organizacijah. Kaj je to in zakaj je tako pomembno? Ali imamo tudi v Slo... več »
  Kaj je novega na portalu MojeDelo?
  Že več kot deset let smo stičišče med vami, delodajalci, in najboljšimi iskalci zaposlitve. Ta... več »
  Iskanje novega sodelavca ni več »le« iskanje!
  Spremembe na bolje so vedno dobrodošle, še posebej v poslovnem okolju, kjer le-te pomenijo tudi mož... več »
  Prvo kakovostno HR izobraževanje za mlade kadrovike in start-upe v Sloveniji
  0 0 1 113 646 TS Studios 5 1 758 14.0 ... več »
  Sejem izobraževanja in poklicev za vse generacije
  Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 23. in 24. januarja 2015 na Gospodarskem razstavišču... več »
  PODJETNIKI, ZAVIHAJTE ROKAVE!
  0 0 1 37 216 TS Studios 1 1 252 14.0 ... več »
  Zaposleni - strošek ali naložba podjetja?
  Kdaj so zaposleni za organizacijo strošek in kdaj ključni dejavnik uspeha? V tistih organizacijah, ... več »