Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

  Zakaj bi razvijali blagovno znamko Top Delodajalca?

  4.2.2013
  Ste ugleden delodajalec?

  Ste ugleden delodajalec?

  Na trgu dela je preveč konkurence med delodajalci za dobre kadre. Kadarkoli boste želeli zaposliti katerega izmed boljših kadrov, ga boste morali 'prevzeti' drugemu podjetju. To vam bo uspelo, če boste v glavah teh kandidatov prepoznavni kot podjetje, kjer se splača delati, da so vaše vrednote usklajene z vrednotami iskalcev.

  Zakaj se splača biti Top Delodajalec?
  - Zaposlujete s pozicije moči – vaše podjetje ima možnost izbire kandidatov, manj truda je potrebnega za prepričanje nekoga, da bo delal pri vas. Kandidati vas poznajo kot dobro podjetje, tako kot izvajalca kot tudi delodajalca, zato se hitreje odločijo, da pridejo delat v vaše podjetje..

  - Vaši sodelavci postanejo magneti, ki pritegnejo druge sodelavce. Če so vaši sodelavci zadovoljni s svojim delovnim mestom, bodo svoje zadovoljstvo komunicirali navzven. Vsak vaš sodelavec postane Headhunter. Navadno se dobri izvajalci družijo s sebi podobnimi – z drugimi dobrimi izvajalci. Navdušenje, ki jim ga o svojem podjetju komunicirajo, le-te pritegne k delu v vaše podjetje.

  - Pritegnete za vaše podjetje najbolj primerne sodelavce. Najboljši kandidat za delovno mesto ni nujno najboljši kandidat za vaše podjetje. Primeren kandidat je kompatibilen z vašim delovnim okoljem in trenutnim timom. Kot Top delodajalec s trgom komunicirate v smeri, ki pritegne primerne sodelavce, večji izbor vam omogoča lažjo izbiro pravega kandidata.

  - Večja izbira kandidatov vam omogoča rigidni selekcijski proces kadrovanja. Podjetje s statusom Top Delodajalca si lahko privošči strog proces kadrovanja (po principu Hire Hard – Manage easy). Išče natančno določen tip človeka z ustreznimi znanji, širok bazen kandidatov, ki jih ima na voljo, mu to omogoča. Taka izbrana oseba zahteva manj managiranja svojega dela in navadno hitreje začne razvijati vrednost podjetju.

  - Podjetja, ki so uspešna pri kadrovanju, so navadno uspešna pri poslovanju. V sodobnem poslovanju velja, da se vrednost podjetja ne skriva toliko v produktih in storitvah – te je možno preprosto in hitro kopirati. Prava vrednost podjetij se skriva v blagovnih znamkah, poslovnih procesih in seveda ljudeh, ki ustvarjajo te procese in blagovne znamke.

  Kako postanete Top Delodajalec?
  Podjetje, ki želi graditi blagovno znamko delodajalca, mora razumeti trenutno stanje na trgu dela. Prednosti podjetij niso več produkti in storitve – te je preprosto kopirati. Prednosti podjetij so poslovni procesi, blagovne znamke in seveda zaposleni. Vrednote zaposlenih se spreminjajo, generacije X in Y, ki počasi zavzemajo višja in najbolj odgovorna delovna mesta v podjetjih, imajo drugačne preference do delovnega okolja, kot njihovi starši.

  Lojalnost podjetju in dolgotrajna zaposlenost so stvar preteklosti. Zaposleni sedaj razmišljajo o tem, kaj jim bo podjetje v kariernem in finančnem smislu ponudilo sedaj in ne čez 5 let. Stopnja lojalnosti je nizka, po raziskavah Mojega Dela, bi 81% tržnikov in kar 92% IT-jevcev takoj zamenjalo delovno mesto, če bi prejeli dovolj dobro ponudbo.

  Bistvo blagovne znamke Top Delodajalca
  Predstavlja mentalno zadevo – kaj si o nas kot delodajalcu mislijo sedanji, pretekli in bodoči sodelavci. Predstavi osebnost našega podjetja, za čem stojimo, kakšne so naše vrednote, kaj lahko iskalci dela pričakujejo od nas.

  Top Delodajalec želi javnosti posredovati sporočilo, da je njegovo podjetje privlačno okolje za delo za določeno skupino ljudi, tem se splača biti član njegove ekipe. Podjetje razume, da je Top Delodajalec strategija, ki prihaja iz podjetja navzven – da bomo privlačni delodajalec, morajo biti najprej naši sodelavci zadovoljni s svojim delovnim okoljem. Navzven reklamiramo samo to, kar bodočim sodelavcem lahko zagotovimo. Ko jih zaposlimo, ne kršimo naše psihološke pogodbe z njimi – v našem podjetju dobijo natanko to, kar je obljubljal naš oglas in naša blagovna znamka Top delodajalca.

  Top delodajalec za izbrane kandidate
  Top Delodajalec seveda razume, da kot delodajalec ne more biti idealen za vse ali večino kandidatov na trgu. Dober mora biti predvsem za skupino kandidatov, ki imajo podobne vrednote, kot jih goji podjetje in njegova delovna ekipa.  Povej naprej

  POGLEJTE ŠE
  VEČ ČLANKOV
  Ustanova Bayer Science & Education Foundation odpira nov krog štipendij
  Bayer Science & Education Fundation je začela sprejemati letošnje prijave za mednarodne program... več »
  Največji izziv je motivacija
  Pri največjem slovenskem zaposlitvenem portalu Mojedelo.com se zavedajo, da je za dvig kulture za... več »
  5 prikritih »izgovorov«, ki meglijo etično presojo
  Mnogokrat se v življenju srečamo z etičnimi dilemami tako v zasebnem življenju, kot v službenem oko... več »
  Mednarodna konferenca o poslovni etiki FEEL 2015
  Etično voditeljstvo v organizacijah. Kaj je to in zakaj je tako pomembno? Ali imamo tudi v Slo... več »
  Kaj je novega na portalu MojeDelo?
  Že več kot deset let smo stičišče med vami, delodajalci, in najboljšimi iskalci zaposlitve. Ta... več »
  Iskanje novega sodelavca ni več »le« iskanje!
  Spremembe na bolje so vedno dobrodošle, še posebej v poslovnem okolju, kjer le-te pomenijo tudi mož... več »
  Prvo kakovostno HR izobraževanje za mlade kadrovike in start-upe v Sloveniji
  0 0 1 113 646 TS Studios 5 1 758 14.0 ... več »
  Sejem izobraževanja in poklicev za vse generacije
  Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 23. in 24. januarja 2015 na Gospodarskem razstavišču... več »
  PODJETNIKI, ZAVIHAJTE ROKAVE!
  0 0 1 37 216 TS Studios 1 1 252 14.0 ... več »
  Zaposleni - strošek ali naložba podjetja?
  Kdaj so zaposleni za organizacijo strošek in kdaj ključni dejavnik uspeha? V tistih organizacijah, ... več »