Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

  Pravila predstavitve na zaposlitvenem sejmu

  4.9.2012
  Zaposlitveni sejem

  Zaposlitveni sejem

  Zaposlitveni sejmi so stičišča ponudbe in povpraševanja po delu in delovni sili. Na enem samem kupu je zbranih več delodajalcev, ki skuša pridobiti pozornost perspektivnih kadrov, in delovne sile, ki se želi predstaviti perspektivnim delodajalcem.

  Katera sta dva osrednja tipa zaposlitvenih sejmov?

  1. Zaposlitveni sejmi za začetne, vstopne ravni zaposlovanja. 
  Ponavadi so organizirani pod pokroviteljstvom fakultet, študentskih organizacij ali neodvisnih organizacij. Ti sejmi so dobra naložba za tiste delodajalce, ki želijo poceni iskati nove obetavne in talentirane kadre, ki prvič vstopajo na trg dela npr. študente zadnjih letnikov in/ali sveže diplomante. Ponavadi je tekmovalnost na takšnih sejmih zelo intenzivna na strani iskalcev dela, ki se želijo delodajalcem čim bolje predstaviti in opozoriti nase, medtem ko delodajalci predvsem posredujejo informacije o njihovi dejavnosti ter ocenjujejo in izberejo kandidate za nadaljnji krog razgovorov.

  2. Specializirani sejmi. 
  Ti sejmi so namenjeni specifičnim specializiranim profesionalnim skupinam, kot so inženirji, informatiki, računovodje, tržniki… Delodajalci, ki se udeležujejo takšnih sejmov so bolj pripravljeni aktivno zaposlovati, saj imajo na enem samem mestu enkratno priložnost srečati se s kvalificiranimi profesionalci z delovnega področja, kjer potrebujejo okrepitev v njihovem podjetju.

  Če je sejem namenjen profilu kadrov, ki jih na trgu dela primanjkuje, je lahko prisotnost na takšnem sejmu idealna priložnost za delodajalce, da jih dosežejo. V takšnih primerih je tekmovalnost bolj intenzivna na strani delodajalcev, saj skušajo dragocenim (in težko dosegljivim) kadrom predstaviti možnosti in prednosti dela v njihovih organizacijah in jih tako privabiti v svoje vrste. Kandidati lahko mirno predstavijo svoje kvalifikacije ter preučijo vse možne ponudbe in opcije za kasnejši neposredni kontakt z najboljšimi ponudniki. Takšni sejmi so dobra priložnost za iskanje ambicioznih ljudi, ki so še začetniki in/ali nimajo večjih delovnih izkušenj, vendar imajo strokovno izobrazbo, ki jo je na trgu dela težko dobiti.

  V raziskavi IT dela v Sloveniji, ki jo izvaja Moje Delo je kar 88% izmed 254 oseb, ki delajo na IT področju, izrazilo interes po zamenjavi delovnega mesta! Podjetja, ki iščejo IT strokovnjake, jih bodo očitno najlažje rekrutirali z delovnih mest v drugih podjetjih.

  Prednosti specializiranih sejmov za kadrovike

  - Na sejmih so zbrani strokovnjaki iz izbranih področij. Te osebe so že s prihodom izrazile interes po menjavi ali novem delovnem mestu.
  - Kot razstavljalci na zaposlitvenem sejmu dajete jasno informacijo, da ste tam zaradi iskanja novih potencialov – osebje na vaši stojnici je usposobljeno za kadrovanje. Na drugih sejmih podjetje navadno ne komunicira dovolj jasno svojih kadrovskih potreb in interesov, osebje na stojnicah nima ustreznih kadrovskih znanj.
  - Na sejmih dobite jasno informacijo, kakšen je dejansko stanje na trgu izbranih kadrov – je kandidatov dovolj, imajo o vas dobro mnenje, bi želeli delati v vašem podjetju, kolikšen bo strošek zaposlitve novega kandidata.

  Koraki uspešnega nastopa na zaposlitvenem sejmu

  Predstavitveni prostor 
  Vaš prostor predstavlja ovitek vaše ponudbe. Privlačnejši kot je, več kandidatov se bo oglasilo pri vas.

  Predstavitveno gradivo 
  Predstavljajo prodajne prospekte vašega podjetja. Vkolikor ste najbolj znano privlačno in uspešno podjetje v svojem segmentu, potem bodo kandidati že prepričani hodili do vas. Če tega statusa še nimate, boste potrebovali privlačno predstavitev podjetja, v kateri bo kandidat našel informacije o vaši uspešnosti, vaših prihodnih načrtih, vaši podjetniški klimi in vaših skrbi za zaposlene. Prinesite svoje 'zvezniške' izdelke ali storitve, dajte kandidatu vedeti, na čem bo delal. Pripravite predstavitvene pakete skupaj z vizitkami in jih posredujte zanimivim kandidatom.

  Predstavitveno osebje
  Kandidati ne ocenjujejo zgolj stojnice, opazujejo vaše osebje – je prijazno, vabi k pogovoru. Ne plačujte stojnice, če ne morete zagotoviti prijaznega urejenega in strokovno dovolj usposobljenega osebja za komuniciranje s kandidati. Oseba, ki je na sejmu, je odsotna s svojega delovnega mesta. Kljub temu ne varčujte preveč s prisotnostjo na sejmu. Kandidata lahko spoznate le prek osebnega pogovora, ena oseba lahko opravi le nekaj 10 pogovorov tekom sejma, med pogovorom ne more skrbeti še za vse kandidate, ki se ustavijo pri vaši stojnici.

  Na sejmu zato zagotovite vsaj 2 sodelavca, ki bosta lahko v miru komunicirala z morebitnimi novimi sodelavci.S seboj vzemite tudi vaše sodelavce s tehničnih področij, ki bodo lahko povsem konkretno z obiskovalci razpravljali o strokovno tehničnih vidikih. Tehnično, znanstveno in razvojno - raziskovalno delo je večinoma timsko delo in uspešnost takšnega dela je odvisna od tega, kako se sodelavci med seboj razumejo in kako lahko skupaj uspešno sodelujejo. Lahko morda obiskovalcem ne boste zmožni nudili takšnih bonitet, kot jih bodo ostala podjetja, vendar vas bo obiskovalec vseeno izbral, ker bo v vas ali vašem sodelavcu prepoznal »sorodno dušo«.

  Bodite pripravljeni! 
  Pred sejmom se oborožite z argumenti. Na sejmu boste morali vi privabljati kadre, ne pa obratno. Dobrih sodelavcev s specializiranih področij dela ni dosti in so zelo iskani, večinoma so že zaposleni. Prek sejma jim z argumenti prepričajte, da imajo možnost privlačne zaposlitve v zanimivem podjetju kot je vaše.

  Pripravite se na konice! 
  Preverite, kdaj so konice obiska na sejmu. Če je sejem samostojen, potem bo večji obisk v popoldanskih urah. Če je zaposlitveni sejem del večje strokovne prireditve, potem bo večji naval obiskovalcev dopoldan – obiskovalci se sejma udeležujejo v službenem času.

  Povejte, da ste na sejmu 
  Če svoje kadrovske potrebe oglašujete pred sejmom na spletu ali v tisku, v oglasu omenite, da boste prisotni na zaposlitvenem sejmu – tako boste del intervjujev s kandidati za delovna mesta opravili že na sejmu. Ste v internetni bazi spletnih zaposlitvenih portalov našli več zanimivih kandidatov – povabite jih na srečanje na 'nevtralnem' terenu zaposlitvenega sejma.

  Zaposlitveni sejmi predstavljajo eno, v svetu zelo uveljavljeno obliko iskanja primernih kandidatov. Predstavljajte si ga kot območje, kjer padejo vse finese 'osvajanja' kandidatov – slednji so tam iz istega razloga, kot vi, zapolniti želijo prazno delovno mesto – v bitki za najboljše kadre bodo zmagovala podjetja z bolj privlačno ponudbo in bolj odmevnim sejemskim nastopom.  Povej naprej

  POGLEJTE ŠE
  VEČ ČLANKOV
  Ustanova Bayer Science & Education Foundation odpira nov krog štipendij
  Bayer Science & Education Fundation je začela sprejemati letošnje prijave za mednarodne program... več »
  Največji izziv je motivacija
  Pri največjem slovenskem zaposlitvenem portalu Mojedelo.com se zavedajo, da je za dvig kulture za... več »
  5 prikritih »izgovorov«, ki meglijo etično presojo
  Mnogokrat se v življenju srečamo z etičnimi dilemami tako v zasebnem življenju, kot v službenem oko... več »
  Mednarodna konferenca o poslovni etiki FEEL 2015
  Etično voditeljstvo v organizacijah. Kaj je to in zakaj je tako pomembno? Ali imamo tudi v Slo... več »
  Kaj je novega na portalu MojeDelo?
  Že več kot deset let smo stičišče med vami, delodajalci, in najboljšimi iskalci zaposlitve. Ta... več »
  Iskanje novega sodelavca ni več »le« iskanje!
  Spremembe na bolje so vedno dobrodošle, še posebej v poslovnem okolju, kjer le-te pomenijo tudi mož... več »
  Prvo kakovostno HR izobraževanje za mlade kadrovike in start-upe v Sloveniji
  0 0 1 113 646 TS Studios 5 1 758 14.0 ... več »
  Sejem izobraževanja in poklicev za vse generacije
  Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 23. in 24. januarja 2015 na Gospodarskem razstavišču... več »
  PODJETNIKI, ZAVIHAJTE ROKAVE!
  0 0 1 37 216 TS Studios 1 1 252 14.0 ... več »
  Zaposleni - strošek ali naložba podjetja?
  Kdaj so zaposleni za organizacijo strošek in kdaj ključni dejavnik uspeha? V tistih organizacijah, ... več »