Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

  Največji izziv je motivacija

  23.6.2015
  Image

  HR konferenca 2015

  Pri največjem slovenskem zaposlitvenem portalu Mojedelo.com se zavedajo, da je za dvig kulture zaposlovanja potrebno delati celostno, zato se vključujejo tudi v pospeševanje izmenjave izkušenj ter znanja med kadroviki. Eden od največjih izzivov HR oddelkov podjetij je prav gotovo motivacija in izobraževanje zaposlenih, s ciljem maksimizacije potenciala le-teh. A prijemi pri zasledovanju tovrstnih ciljev se lahko med sabo precej razlikujejo. O tem in drugih izzivih kadrovikov iz vse Slovenije je bilo govora tudi na letošnji 11. HR konferenci v organizaciji zaposlitvenega portala Mojedelo.com.

  Bližnjic za motivacijo zaposlenih ni.  

  “Velikokrat slišimo, da so največji potencial vsakega podjetja pravzaprav njegovi zaposleni in da ti ustvarjajo pogoje za rast in inovativnost podjetij. Po drugi strani pa je eden od največjih izzivov za podjetja ravno motivacija zaposlenih, da izkoristijo svoj potencial. Prijemov je na tem področju precej, a je pomembno vedeti, da so motivacije lahko zelo različne in da je zato potrebno uporabiti pravilen pristop. Kot so pokazali vsi teoretični in praktični primeri znotraj našega dogodka, je mogoče sklepati, da je le s pomočjo izkušenj in konkretnih znanj možno vsakemu zaposlenemu dvigniti nivo motivacije. Slišali smo veliko odličnih primerov motivacije za delo in izobraževanje, vendar je vsem skupno, da očitnih bližnjic ni. Gre za zahtevne procese, ki pa odločno pripomorejo k produktivnosti podjetja kot celote.” je povedal Zoran Savin, direktor podjetja Moje delo. 

  Vedno je mogoče definirati cilje. 

  Tudi letos so se na HR konferenci zbrali številni predstavniki podjetij. Aktualna vprašanja na HR področju so na okrogli mizi strnili Željko Ćurić, O. K. Consulting, Tanja Vrčko, Studio Moderna, Tanja Skaza, Plastika Skaza, Vesna Vodopivec, NLB in Zoran Savin, direktor portala Mojedelo.com. Vsi so poudarili razvoj in izobraževanje kadrov, saj so ti tnalo razvoja celotnega podjetja. Podjetja, v katerih kadri ne sledijo poslovnemu razvoju podjetja, bodo prej ali slej naletela tudi na oviro v poslovanju. Ne glede na dejavnost in področje dela, v katerem se podjetja nahajajo, je namreč vedno možno definirat cilje in kriterije, po katerih se lahko meri delavčeva uspešnost. 

  Prestrukturiranje družbe kot izziv. 

  Kadrovska menedžerka leta 2015 Vesna Vodopivec (NLB), je predstavila primer največje slovenske banke, ki je izpeljala izjemno težko nalogo prestrukturiranja družbe. Družba se je namreč znašla pred zelo zahtevnim izzivom, saj je bila primorana s prestrukturiranjem odpustiti 20 % zaposlenih, hkrati pa je bilo potrebno motivirati zaposlene, ki so ostali v podjetju, da so se trudili po svojih najboljših močeh. Ker so zaposleni prestrukturiranje doživljali izjemno stresno, je bila potrebna učinkovita, nenehna, korektna in takojšnja komunikacija, da ni prišlo do popačenja informacij in dodatnega nepotrebnega stresa in slabe volje med zaposlenimi. 

  Izobraževanje, ki zaposlenim ni v dodatno breme 

  Izobraževanje je pomemben del motivacije zaposlenih, a včasih lahko povzroči dodatne nevšečnosti. Aleš Škulj, vodja izobraževanja v Generali zavarovalnici je predstavil razvoj zaposlenih skozi e-izobraževanje. Uvedba e-izobraževanja v njihovo družbo pa ni bila enostavna – učili so se tako zaposleni, kot tudi tisti, ki so izobraževanja oblikovali. V njihovem podjetju glavnino kadra predstavljajo zastopniki po vsej Sloveniji, jih je za izobraževanje motivirala časovna učinkovitost – izobraževanje poteka iz domače pisarne in zanj ni potrebna vožnja v Ljubljano; opazili so, da koncentracija skozi daljše lekcije pada, zato so jih razdelili na več 20-minutnih e-delavnic.. Z natančnim spremljanjem in analizami so izobraževanja izpopolnili in dosegli več kot 85% uspešnost tovrstnih izobraževanj. 

  Motivacija zaposlenih je čustveno pogojena. 

  Željko Ćurić, direktor projektov O. K. Consulting je predstavil zanimiv paradoks slovenske organizacijske kulture. Čustva so načeloma vedno bolj negativno označena v primerjavi z razumom, ki je zelo dobrodošel v delovnem okolju. Vodja mora danes tako biti čustveno inteligentna oseba in v delovnem okolju v ljudeh prepoznati čustva in tiste vzgibe, na podlagi katerih bo gradil motivacijo, četudi se posameznik trudi, da čustev na delovnem mestu ne bi kazal. Motivacija zaposlenih je za vodjo zelo zahteven proces, saj mora v posameznikih prepoznati tisto, kar jih motivira, da pridejo v službo. 

  Finančna motivacija deluje le za del zaposlenih in je razmeroma kratkotrajna, še zdaleč pa ni edina odločujoča pri motivaciji zaposlenih. Zato je razumevanje želja in potreb zaposlenih še kako ključno za njihovo uspešnost in razvoj potencial.  Povej naprej

  POGLEJTE ŠE
  VEČ ČLANKOV
  Ustanova Bayer Science & Education Foundation odpira nov krog štipendij
  Bayer Science & Education Fundation je začela sprejemati letošnje prijave za mednarodne program... več »
  5 prikritih »izgovorov«, ki meglijo etično presojo
  Mnogokrat se v življenju srečamo z etičnimi dilemami tako v zasebnem življenju, kot v službenem oko... več »
  Mednarodna konferenca o poslovni etiki FEEL 2015
  Etično voditeljstvo v organizacijah. Kaj je to in zakaj je tako pomembno? Ali imamo tudi v Slo... več »
  Kaj je novega na portalu MojeDelo?
  Že več kot deset let smo stičišče med vami, delodajalci, in najboljšimi iskalci zaposlitve. Ta... več »
  Iskanje novega sodelavca ni več »le« iskanje!
  Spremembe na bolje so vedno dobrodošle, še posebej v poslovnem okolju, kjer le-te pomenijo tudi mož... več »
  Prvo kakovostno HR izobraževanje za mlade kadrovike in start-upe v Sloveniji
  0 0 1 113 646 TS Studios 5 1 758 14.0 ... več »
  Sejem izobraževanja in poklicev za vse generacije
  Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 23. in 24. januarja 2015 na Gospodarskem razstavišču... več »
  PODJETNIKI, ZAVIHAJTE ROKAVE!
  0 0 1 37 216 TS Studios 1 1 252 14.0 ... več »
  Zaposleni - strošek ali naložba podjetja?
  Kdaj so zaposleni za organizacijo strošek in kdaj ključni dejavnik uspeha? V tistih organizacijah, ... več »
  Izobraževanje zaposlenih - strošek ali naložba podjetja?
  Vse bolj postaja jasno, da je znanje ljudi ključni konkurenčni dejavnik ustvarjanja dodane vrednost... več »