Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

  Kaj res obstajajo deficitarni poklici v Sloveniji?

  26.11.2012
  Deficitarni kadri

  Deficitarni kadri

  V Sloveniji je izraz 'Deficitarni kadri' udomačen za vse profile kandidatov, katerih podjetja ne morejo hitro zapolniti. Torej v primeru, da podjetje za razpis ne prejme dovolj prijav ali prijavljeni kandidati niso primerni, potem je verjetno kriva ta 'deficitarnost'. Mi trdimo, da v Sloveniji ni deficitarnih poklicev, so le kandidati, ki se na vaše ponudbe odzovejo ali ne.

  Deficitáren -rna -o prid. (a?) 1. publ. ki ni na razpolago v dovolj veliki količini:
  Po SSKJ-ju bi torej bil deficitaren kader tisti kader, ki ga na trgu dela ni dovolj. Glede na to, da kandidati niso krompir in je vsak praktično unikaten v svojem setu znanj in veščin, jih ne moremo kar metati v isti koš. Na trgu dela je brezposelnih vedno nekaj 1000 'tržnik wanna be' kandidatov in praktično nobenega tržnika, torej osebe, ki zna prodajati kot nora. Glede na to, da večina podjetij išče dobre tržnike, bi potem lahko rekli, da je tudi poklic tržnika deficitaren, kljub 1000 kandidatom, ki so trenutno na trgu dela?

  Resnično deficitarni poklici so lahko le poklici, za katere v Sloveniji ni kandidatov, recimo nabiralci biserov ali vesoljski inženirji, vsi ostali poklici, ki imajo vsaj nekaj primernih kandidatov, pa ne morejo biti deficitarni. Vprašanje je le, ali se kandidati na vaše ponudbe odzovejo ali ne.

  Kdaj ste nazadnje zaposlili zelo dobrega kandidata, ki bi dejansko bil brezposeln?
  V sodobnem svetu izbirajo dobri kandidati in ne podjetja. Kandidat razmišlja, kaj mi lahko podjetje v finančnem smislu nudi danes in ne čez 5 let, večina res dobrih je že zaposlenih. Dejstvo, da je zaposlen, dobrega kandidata ne ovira, da ne bi bil aktiven na trgu dela. Vedno je na lovu za novo, boljšo priložnostjo; 61% izmed 200.000 kandidatov, ki jih Moje Delo obvešča o aktualnih delih je trenutno zaposlenih.

  Ti kandidati so vaš cilj. Oseba, ki je dovolj dobra, da že ima službo, in dovolj izkušena, da bi takoj začela uspešno delati pri vas. In tega bo treba prepričati, da zapusti sedanjo službo in pride do vas.

  Če ni deficitarnih kadrov, zakaj potem na svoj oglas ne dobim primernih?
  Če res ne razpisujete delovnega mesta, za katerega ni primernih kandidatov, potem je vaš problem verjetno v tem, da se pravi kandidati na vašo ponudbo ne odzovejo. Razlog neuspeha je lahko:

  - Slab oglas – v oglasu niste podali dovolj relevantnih informacij, ki bi pritegnile ustrezne kandidate.
  - Slabo plasiranje oglasa – kandidati so vaš oglas spregledali.
  - V glavah pravih iskalcev niste prepoznavni kot privlačen delodajalec.

  O oblikovanju in plasiranju oglasov bomo govorili kdaj drugič, danes nas zanima percepcija kandidatov o vašem podjetju.

  Zakaj recimo Krka ali katero izmed drugih velikih podjetij, dokaj hitro najde večino kandidatov za svoja delovna mesta? Ja, boste rekli, ker so prepoznavni in veliki in uspešni itd. Res je, tako gledajo tudi kandidati na trgu dela. V Krki vidijo varnost, dobre plače, božičnice itd. Svoje mnenje o Krki so si oblikovali na podlagi informacij prijateljev, informacij v medijih, vsebini in obliki zaposlitvenih oglasov podjetja, zdravil, ki jih kupujejo ko so prehlajeni itd. Zaradi svojega ugleda bo Krka vedno pritegnila boljše kandidate. Če na portalu Moje Delo objavimo identična oglasa za podjetje Krka in podjetje X, bo verjetno dober kandidat štartal na Krko, ker se mu zdi, da bo delo v Krki boljše.

  Ampak naše podjetje ni Krka, kaj pa sedaj?
  Mogoče podjetje X za isto delovno mesto ponuja večjo plačo od Krke, delovno okolje s hitrejšimi možnostmi napredovanja, več izobraževanj, boljši službeni avto…, vendar te svoje ponudbe ni predstavilo oz. ta informacija ni prišla do kandidata.

  Dejstvo je, da iskalci dela ne vedo veliko o podjetjih kot delodajalcih. Poznajo podjetje kot proizvajalca, dobavitelja izdelkov in storitev, slabo pa kot delodajalca. Poglejte listo Gazel lanskega leta. Med prvimi dvajsetimi podjetji boste težko prepoznali 5 podjetij, gotovo ne veste, katere so prednosti dela v 95% teh podjetjih. Pa vendar, če so to najhitreje rastoča slovenska podjetja lanskega leta, potem morajo biti dobra.

  Dober delodajalec se naredi in ne rodi!
  Podjetja, ki so na trgu dela prepoznavna kot dobri delodajalci, zelo skrbijo za svoj ugled. Če s svojim ugledom na trgu dela ne pritegnete dovolj primernih kandidatov, potem bo treba zavihati rokave.

  Najprej morate ugotoviti, kaj so vaše prednosti kot delodajalec napram drugim podjetjem. Kaj lahko odgovorite dobremu kandidatu, ki vas vpraša:

  Zakaj bi delal v vašem podjetju? Katere so prednosti dela pri vas v primerjavi s konkurenčnimi podjetji?

  Imate odgovor na to vprašanje? In še pomembneje, kje lahko kandidat te informacije najde, če ga zanima vaše podjetje. Ali vsak vaš na internetu objavljen zaposlitveni oglas vsebuje predstavitve vaših unikatnih prednosti kot delodajalec? Imate urejene spletne strani namenjene kadrovanju? Imate objavljen vaš profil delodajalca na straneh, kjer se zbirajo iskalci dela

  Podjetja, ki ne skrbijo za svoje dobro ime delodajalca v javnosti, se bodo konstantno srečevala s problemom 'deficitarnih' kadrov, medtem ko bodo konkurenčna, na trgu dela bolj prepoznavna podjetja, veselo zbirala in zaposlovala najboljše kandidate.

  Trg dela v večini primerov ni deficitaren, ustrezni kandidati so zunaj, samo ne reagirajo na vaše ponudbe ali ne vedo za njih. Če bi želeli danes začeti z dvigovanju ugleda vašega podjetja kot delodajalca, potem premislite o celoletnem intenzivnem oglaševanju vašega podjetja kot Top Delodajalca nekaj 100.000 iskalcem dela.  Povej naprej

  POGLEJTE ŠE
  VEČ ČLANKOV
  Ustanova Bayer Science & Education Foundation odpira nov krog štipendij
  Bayer Science & Education Fundation je začela sprejemati letošnje prijave za mednarodne program... več »
  Največji izziv je motivacija
  Pri največjem slovenskem zaposlitvenem portalu Mojedelo.com se zavedajo, da je za dvig kulture za... več »
  5 prikritih »izgovorov«, ki meglijo etično presojo
  Mnogokrat se v življenju srečamo z etičnimi dilemami tako v zasebnem življenju, kot v službenem oko... več »
  Mednarodna konferenca o poslovni etiki FEEL 2015
  Etično voditeljstvo v organizacijah. Kaj je to in zakaj je tako pomembno? Ali imamo tudi v Slo... več »
  Kaj je novega na portalu MojeDelo?
  Že več kot deset let smo stičišče med vami, delodajalci, in najboljšimi iskalci zaposlitve. Ta... več »
  Iskanje novega sodelavca ni več »le« iskanje!
  Spremembe na bolje so vedno dobrodošle, še posebej v poslovnem okolju, kjer le-te pomenijo tudi mož... več »
  Prvo kakovostno HR izobraževanje za mlade kadrovike in start-upe v Sloveniji
  0 0 1 113 646 TS Studios 5 1 758 14.0 ... več »
  Sejem izobraževanja in poklicev za vse generacije
  Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 23. in 24. januarja 2015 na Gospodarskem razstavišču... več »
  PODJETNIKI, ZAVIHAJTE ROKAVE!
  0 0 1 37 216 TS Studios 1 1 252 14.0 ... več »
  Zaposleni - strošek ali naložba podjetja?
  Kdaj so zaposleni za organizacijo strošek in kdaj ključni dejavnik uspeha? V tistih organizacijah, ... več »